Assalamualaikum dan salam sejahtera.... menu pembuka tirai 2013. dah beberapa hari memasaknya baru arini berkesempatan mengepost... menu yang sangat mudah dan sangattttt sedappp! bagi yang dah biasa dengan menu nih tentu dah tau kelazatannya sehingga menjilat pinggan! yang belum cuba, meh la pakat2 mencuba...... kalau lihat kebiasaan, ketam ni digoreng dahulu. tapi aku nih jenis pemalas maka aku humban ajer terus ke dalam koli... dan aku menggunakan kesemua telur masin putih dan kuning.. bukan yang kuningnya sahaja. ye la drpd mebazir baik berjimat cermat... sedap juga! xde la masin sgt..... mungkin lainkali boleh mencuba versi goreng pula. ok sekian dulu.. selamat berhujung minggu..
RESEPI KETAM BUTTER TELUR MASIN
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam
- 2 biji telur masin
- 3 sudu besar butter
- 1/4 - 1/2 cawan susu cair
- 2 tangkai daun kari
- 3 ulas bawang putih
- 2-3 biji cili padi - hiris
- sedikit garam dan gula
- Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
- Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
- Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
- Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata. Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin. Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy)
- Angkat dan hidangkan.
- Nota : Jika ingin ketam digoreng dahulu, campurkan ketam dengan 3 sudu tepung jagung dan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga masak. Kemudian toskan dan seterusnya ikut step nombor 3.
juga ada kerang rebus untuk anakanda
wow lauk seafood ye...dapnya...
ReplyDeleteklu boleh semua seafood nak di bedalnya.. hahaha
Deletenyummmmnyummm:)
ReplyDeletemmg sedapp hingga menjilat pinggan! hihihihi
DeleteWah main hantam sajalah labu ya mama darwis yg penting sodap.hehe.Opah teringin nk coba...kena pi cari ketam lt pasar jp lg
ReplyDeletehahahaa... mama mmg suka bab bedal ajer lah... kalau opah nak g carik ketam, carikkan skali darwish punyer.. bkn nak makan tp nak karate! darwish kata keras susah nak geget! hahahahaha
DeleteWahhh ketam ketam!!! Nak tapau lebih2 for my Hubby and son! :)
ReplyDeletesblm tapau kene check harga dulu... satu kepit dua hinggit.. 3 kepit spoloh hinggit.. kekekekeke
Deleteputih bersih kerangnya..apa rahsia akak eh..hehehe... (blushing sebab nampak naw x reti)
ReplyDeleterahsianya guna mesin basuh! wakakakakaa.... benonyer akak pon takde la terer bebeno nak membasuh sampai putih gitu... kebetulan smlm beli tuh mmg dah putih doh! hahahaha... tp yg selalu akak praktikkan akak basuh, bilas, basuh, bilas, basuh bilas sampai bersih...ntah bape puluh kali gaknya kdg tuh sampai kulit tgn nih nak naik lunyai.. tp seeloknya guna sarung tangan getah.. so xde la sakit... bunyi mmg bising mcm berperang! hahahaha... tp ade petua owang tua2, katanya rendam kejap dgn hampas kelapa.. pehtu ramas2 dan bilas sampai bersih. yg ada tuh plak sanggup berus satu satu guna berus gigi... alamat sampai besok la jawabnya baru dpt makan kerang! kekekekeke
Deletehana..ai pon berus guna berus gg. tp nasib la ai sorg je yg makan kerang kt umah nie..so xde la banyak mana pon kalu nak memberus sbb beli sikit je..hehehe geli lak yg itam2 tuh.. lg satu ai akan pilih yg kecik cinonet..yg beso gabak tue geli nak makan..mcm2 kan!
DeleteMmg sdp
Deletesedapnyer Hana...resepi simple2 ni yg sodap nih....dap...dap...dap...
ReplyDeletemmg sedap fiza... tuh yg kata sampai leh jilat pinggan... mujur tak jilat kusi meja... wakakakakakakaa
DeleteHana.....nko sejak2 mengajo kat bukit goh (dulu mati2 aku ingat bukit goh tu kat s'pore!!)..terus kerang dah jadi "keras" eks?...hahaha....alaa aku tau lah "kerang" saja ngusik nko...kata awek batu pahat keball...kannn
ReplyDeletemuahahahahahahaaaa... atoi la matt... arini terkena pulak kat btg idung sendrik! ko pulang paku buah keras la ni ye.. xpe xpe.. sememangnya aku kebal! wakakakakakakaa *baling kulit kerang kat idung matgebu! hahaha...
Deletesekrg dah tak de hampas kelapa, pakai santan kotak jer.......
ReplyDeletebtol jugak erk! mana nak cekau hampas kelapa tuh erk? kene tanam kelapa dalam pasu kot.. hihihi
Deleteenake.....
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekalau udang galah dan ketam bakau tu seafood juga ke? keliru... dari dulu tanya kawan blom ada jawapan...
ReplyDelete