Saturday, January 5, 2013

Ketam Butter Telur Masin


Assalamualaikum dan salam sejahtera.... menu pembuka tirai 2013. dah beberapa hari memasaknya baru arini berkesempatan mengepost... menu yang sangat mudah dan sangattttt sedappp! bagi yang dah biasa dengan menu nih tentu dah tau kelazatannya sehingga menjilat pinggan! yang belum cuba, meh la pakat2 mencuba...... kalau lihat kebiasaan, ketam ni digoreng dahulu. tapi aku nih jenis pemalas maka aku humban ajer terus ke dalam koli... dan aku menggunakan kesemua telur masin putih dan kuning..  bukan yang kuningnya sahaja. ye la drpd mebazir baik berjimat cermat... sedap juga! xde la masin sgt..... mungkin lainkali boleh mencuba versi goreng pula. ok sekian dulu.. selamat berhujung minggu..

RESEPI KETAM BUTTER TELUR MASIN
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam
  • 2 biji telur masin
  • 3 sudu besar butter
  • 1/4 - 1/2 cawan susu cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 3 ulas bawang putih
  • 2-3 biji cili padi - hiris 
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara
  • Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
  • Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
  • Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
  • Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata. Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin. Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy)
  • Angkat dan hidangkan.
  • Nota : Jika ingin ketam digoreng dahulu, campurkan ketam dengan 3 sudu tepung jagung dan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga masak. Kemudian toskan dan seterusnya ikut step nombor 3.

juga ada kerang rebus untuk anakanda

19 comments:

  1. Replies
    1. klu boleh semua seafood nak di bedalnya.. hahaha

      Delete
  2. Replies
    1. mmg sedapp hingga menjilat pinggan! hihihihi

      Delete
  3. Wah main hantam sajalah labu ya mama darwis yg penting sodap.hehe.Opah teringin nk coba...kena pi cari ketam lt pasar jp lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa... mama mmg suka bab bedal ajer lah... kalau opah nak g carik ketam, carikkan skali darwish punyer.. bkn nak makan tp nak karate! darwish kata keras susah nak geget! hahahahaha

      Delete
  4. Wahhh ketam ketam!!! Nak tapau lebih2 for my Hubby and son! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sblm tapau kene check harga dulu... satu kepit dua hinggit.. 3 kepit spoloh hinggit.. kekekekeke

      Delete
  5. putih bersih kerangnya..apa rahsia akak eh..hehehe... (blushing sebab nampak naw x reti)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahsianya guna mesin basuh! wakakakakaa.... benonyer akak pon takde la terer bebeno nak membasuh sampai putih gitu... kebetulan smlm beli tuh mmg dah putih doh! hahahaha... tp yg selalu akak praktikkan akak basuh, bilas, basuh, bilas, basuh bilas sampai bersih...ntah bape puluh kali gaknya kdg tuh sampai kulit tgn nih nak naik lunyai.. tp seeloknya guna sarung tangan getah.. so xde la sakit... bunyi mmg bising mcm berperang! hahahaha... tp ade petua owang tua2, katanya rendam kejap dgn hampas kelapa.. pehtu ramas2 dan bilas sampai bersih. yg ada tuh plak sanggup berus satu satu guna berus gigi... alamat sampai besok la jawabnya baru dpt makan kerang! kekekekeke

      Delete
    2. hana..ai pon berus guna berus gg. tp nasib la ai sorg je yg makan kerang kt umah nie..so xde la banyak mana pon kalu nak memberus sbb beli sikit je..hehehe geli lak yg itam2 tuh.. lg satu ai akan pilih yg kecik cinonet..yg beso gabak tue geli nak makan..mcm2 kan!

      Delete
  6. sedapnyer Hana...resepi simple2 ni yg sodap nih....dap...dap...dap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap fiza... tuh yg kata sampai leh jilat pinggan... mujur tak jilat kusi meja... wakakakakakakaa

      Delete
  7. Hana.....nko sejak2 mengajo kat bukit goh (dulu mati2 aku ingat bukit goh tu kat s'pore!!)..terus kerang dah jadi "keras" eks?...hahaha....alaa aku tau lah "kerang" saja ngusik nko...kata awek batu pahat keball...kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahahahahahahaaaa... atoi la matt... arini terkena pulak kat btg idung sendrik! ko pulang paku buah keras la ni ye.. xpe xpe.. sememangnya aku kebal! wakakakakakakaa *baling kulit kerang kat idung matgebu! hahaha...

      Delete
  8. sekrg dah tak de hampas kelapa, pakai santan kotak jer.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol jugak erk! mana nak cekau hampas kelapa tuh erk? kene tanam kelapa dalam pasu kot.. hihihi

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete