Salam dan bertemu kembali...... dah lama nak share resepi bancuhan tepung makcik goreng pisang nih... batter nih sesuai untuk semua jenis gorengan... sejak dah pandai ngecek ngan makcik warung tuh resepi nih la yang selalu menjadi pooojaan.... goreng pisang ke keledek ke sukun ke fishball ke kopok lekor ke aihhh apa2 ajer la yang nak di goreng tuh bancuh ajer mcm nih.. kalau wat tempe plak buh ketumbar ngan bawang putih jerk... lepas tu jangan lupa cicah ngan sambal kicap! wajib bg owang johor macam aku ngan laki aku la khannn... kalau xde cam tak kick jerk..
benonyer dah lama juga aku carik resepi nih... suka tang serdak tuh... tiba satu ari tuh tergerak ati nak ngecek resepi sambil nengok2 makcik tuh buat.. ngan muka tak malunya aku nyibuk bertanya. mujur la tak dihumbannya paler aku lam koli panas... sibuk2 ajer nak mintak resepi.. hahahaha.. alhamdulillah dgn sebab tak tau malu tuh la makcik tuh riang ati bg resepi... fuhhh legaaa... tima kasih kat makcik tuh moga2 beliau murah rezeki selalu....ameenn... kat sini aku panjang2kan la plak kat korang... lepas nih takyah susah2 nak bli kat warung depan tuh kan... *tp kalau dah malas beli jugek! hahahahaa ... ok ini resepinya.. resepi asal berkilo2 tepung.. yang nih aku dah ejas ikut keperluan sekluarga shj. oh ya! air kapur tuh kalau xde tak mengapa.ok je.... air ye.. bkn kapurnya shj...nanti pahit....
RESEPI BATTER GORENG PISANG
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung beras
- 1 biji telur - size kecil
- 1 sk gula
- 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
- serbuk kunyit @ pewarna kuning
- 1 cawan air
- garam
- keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
- Satukan semua bahan kecuali keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
- Tuang ke dalam mangkuk. Sementara itu panaskan minyak.
- Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
- Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
- Angkat dan toskan. Sedia dihidang.
aduh...hilang dah 1 kastemer makcik tu...hahaha...
ReplyDeletehahahahahaa... percaya atau tak benonyer aku pertama kali melanggan kedia.. terus berani mintak resepi! ko rasa patut ke tak patut? wakakakakakaaa... dah rezeki aku gaknyer.. kikikikiki
Deletebar iki ora tau tuku nang makcik meneh. gawe kedai dewe. hahhahaha
ReplyDeletedee.... ko rasa layak tak aku nih jd makcik jual goreng pisang? layak kan kan kan... kekekekeke
Deleteishh kesian mck goreng pisang tu, bakal tutup warong la lepas ni hehe
ReplyDeletewahh rajin update mek.. azam tahun baru ke? hehee
hahahahaaa... sori la makcik... tersengaja.. kekekekeke.. arap2nya begitu la utk azam taun nih... ecececece... tp hentah2 azam mat jenin ajer.. kuikuikuikui
DeleteMacam tu rupenya... Thankssssss..
ReplyDeletesesama.... slamat mencuba.... :)
Deleteheheh macam simple je..mmm windu plak dengan pakcik satu famili yg jual pisang, sandwich dan segala macam goreng2 kat simpang taman tu..huhuh
ReplyDeletenak kirim belikan ke? kekekeke...... aku suka roti sardin tuhhh
Deletebaik hati betul makcik tu kan... walau customer baru.. sudi juga dia berkongsi rahsia resepi gorengan dia tu.. harap2.. seminggu sekali hana pegi gak la jengok muka & beli goreng pisang dia tu ye hana.... cian makcik tu.. hehee...
ReplyDeletekene sedor diri la kak ye? kekekeke.... makcik tuh jauh beno ngan kita kak.. nunnnn di selatan... setahun sekali pon ntah jumpa ntah tak... kikikiki
Deletesusah betul nak jumpa makcik goreng pisang yg tak kedekut resepi...
ReplyDeleteklu depan kita nie maunya habis serdak2 tue bantai makan...
alhamdulillah rezeki aku gaknya... makcik tuh owang jawa... org jawa selalunya mmg baik ati... hihihihihi
DeleteTing tong.... untung nya datang sini dapat keledek goreng panas2... oooo campur telur rupa nya... tpg beras + kapur tu biasa lah kan tapi + telur lum cuba lagi.
ReplyDeleteNi datang nak hanto komisen.... ni ada kek puding karamel yg Along cilok kat sini... dah berzaman baru nak buat...hehehe.
Menantu & kintan tecik wat apa....
aah long... ada campur telur... kalau tak keras shj... wahh bestnyer dpt kek cantik..... kita pon buat time ada org nak makan... kalau x tak koser nak membuatnya.. nanti kita jugak kene perabih sorang... hihihi
Deletedarwish ngan dania kene mcm ciken pop... tak tau la nak kata ciken pop atau bukan... sbb sblm ni dah penah kene.. berjangkit duaorg tuh... maknya plak dah 2 hari demam.. huhuhu.. smlm besday dania setahun, bwk gak diorg g secret recipe... masing2 dpt kek sepotong jadi la.. wat syarat sbb masing2 pon tak berapa sihat...
sy mmg biase letak telo sebijik...mmg akan berderai halus...cikgu zmn skolah rendah ckp....tp still rase x puas hati sbb.... mmg rangup abis cuma cepat lemau lerr...x cam grg pisang yg biase beli...ke sbb adunan ciput tp telo sebijik?...hehe
ReplyDeleteye btol.. kalau terlebih telur serdak tuh tima panas dier rangup... kalau dah sejuk lama dier jd mcm lemau... utk adunan yg sedikit guna telur kecil shj. kalau telur besar tuh masukkan separuh. tapi kalau tak buh telur langsung akan jadi rangup tapi keras. depend la selera masing2...
Deletelaaa...sng jer ghopernyerrr...jenuh ler kalo beli goreng pisang siap mntk tapaw serdak 1 plestik....tp beli lg mudah dr gorang ..kan ndok??
ReplyDeleteTak payah air ke??
ReplyDeleteTak payah air ke??
ReplyDeleteTerima kasih Ya Makcik Jawa juga kakak utara yg post resepinya Makcik Jawa.Saya juga baro je cari resepi goreng pisang power dari Selatan untuk niaga ya.
ReplyDeleteTerima kasih semua.
Al ham du lil lah hi Rabbill Alameen.
Aameen,
Aameen,
Aameen,
Terima kasih Ya Makcik Jawa juga kakak utara yg post resepinya Makcik Jawa.Saya juga baro je cari resepi goreng pisang power dari Selatan untuk niaga ya.
ReplyDeleteTerima kasih semua.
Al ham du lil lah hi Rabbill Alameen.
Aameen,
Aameen,
Aameen,
Terima kasih Ya Makcik Jawa juga kakak utara yg post resepinya Makcik Jawa.Saya juga baro je cari resepi goreng pisang power dari Selatan untuk niaga ya.
ReplyDeleteTerima kasih semua.
Al ham du lil lah hi Rabbill Alameen.
Aameen,
Aameen,
Aameen,