Assalamualaikum dan bertemu kembali...... rasanya ini adalah n3 penutup utk penghujung tahun 2012. dan tak lama lagi akan bermulanya sesi persekolahan dan akan bermula la juga tugas dan tanggungjawab aku sbg seorang pendidik utk anak2 bangsa yang dikasihi... *ayat cikgu selalunya kene banyak skema. hahahaha.... sekarang nih juga dah stat bau bau limau mandarin dan juga buah ngaku @ arrowhead cina nih... ada org sebut kentang china. sebenonya aku dah lama 'mengidam' mende alah ni sejak ngandungkan dania dulu... merata suh hubby carik ms musim raya cina taun lepas.. tp tak jumpa2 kat kuantan nih... mujur la dania tuh tak ngences!
dah setahun baru la ngidam dapat direalisasikan masa cuti g melaka aritu..... jumpa melambak2 arrowhead nih kat jusco.. apalagik borong
berkilo2 macam tak hingat donia! perghhh best sesangatt! sedap tol
kerepek nih ghupernyer.... lemak2 gtu! ada org ckp buat sup pon sodap...
haihh lom cuba lagik yg tuh.... baru sesi goreng menggoreng...... wat
sesapa yang lom try tuh, apalagikkk nih la masanya nak jumpa si 'ngaku'
nih.... lepas chinese new year sgt2 la susah nak jumpa (kot!)...kalau
sape rasa2 tgh preknen atau 'bakal' preknen makan la utk awal taun 2013
nih... klu kene mcm aku kene tunggu setahun baru leh jumpa.. hahahaha ..
(teringat meeting tadi.. mintak senarai nama sape yang mengandung dan
'bakal' mengandung utk tahun depan... maknanya awal2 tahun dah kene
nawaitu nak mengandung ke tak nak mengandung... kalau terbabas??? kene tau
jugak diri tuh akan terbabas! so buh ajer la nama utk senarai guru2 yg
mengandung 2013... hahahahaha.. adoii laa..... ) ... terbabas topik la plakkk... hikhik... k jom zasss resepinya yang sonang baitu..... rasanya semua tahu cara membuatnya. macam buat kerepek biasa.... nak tengok step by step dan tips menggoreng ngaku leh tgk kat dapur wendy. SINI
RESEPI KEREPEK NGAKU @ ARROWHEAD
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- Ngaku @ arrowhead secukupnya
- Garam + air = air garam
- Minyak utk menggoreng secukupnya
Cara-cara
- Kupas kulit ngaku.Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
- Panaskan minyak. Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
- Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
- Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
bakal mengandung? ngeeeee... dania dah nak adik ya.. hehe
ReplyDeleteawal benor mek ni tayang ngaku chips dia.. huh... bak setin :)
bukanlahh!! itu diorang-diorang.... bukan kita! hahahahaha........ kene tayang dulu sblm kak.nor secubit garam tayang... kekekekeke
Deleteyer la tu.. fuuuhhhh .. fuuuhhhhh akak dah tiup nih.. tahun ni dania akan dpt adik.. hahhaa..
DeletePsst!! hakak dah mangga dahhhhhhhhhh .. ngeeee... :P
uwaaaaaaaaaaaaaaa... nyesal buh statement gtu tdi! huh! abg akak ada kuncinya tu.. nanti dia tolong bukak kan.. wakakakakaka
DeleteCikguuuu!!
ReplyDeletekita nk mkn kerepek...duduk semeja ngan dak Darwish boleh???
Hana,rindu nya....lama tk sokseh2....hehehe...anak2 sihat ke? Tak ada hati ke nk turun ke Spore??Hahaha....
hakakkkkkk... miss u toooo!! mana pigi maaaa... tgh sapu sawang ke tu?? ada tikus tak? kekekeke... amboihh mak darwish ni.. kikikiki... ye la kan kak.. time kita xde, akak ada.. kita ada, akak plak xde... mcm iklan gtu kan.. kekekekeke
Deletealhmdllah semua sihat... akak sihat? mmg ada ati nak turun sana... tunggu org sana dtg jemput sendrik ke sini.. kekekekeke
Salam nduk, lamanya x datang sini.
ReplyDeletekak rose yang ngences tengok kerepek ni, nak buat jugak nnti. kalau booking tuk nak ngandung pun x pe kan, kasi Dania ada geng nnti!
hi5 k.rose.. kan.. kan.. dania nak dpt adik kan.. ngeee... :)
Deletewlam kakrose.... adoi laaa... kak.rose pon dah jangkit ngan kaknor.. nih ada karang dua2 termasuk senarai jugak! fuhh fuhhh balik.. hahahahahaha
Deletekeropok ni nampak sedap la,, x pernh try lg.. pe rs nye? hehe
ReplyDeleteSalam kak hana... tun xpenah makan ngaku nih. sungguh jakun dan sedih sbb jakun.. haha.. bintulu majority chinese, nnti esok nk gi usha2 kot2 byk ngaku ni kt pasar.
ReplyDeletetak penah tau kewujudan benda alah ni kak hana..hahaha...tp saya tau kalau u buat kompom bes :D
ReplyDeleteSedapan ngaku...suka suka suka
ReplyDeletehttp://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/01/kunyah-ngaku-di-tahun-baru-china.html
nih la pertama kali fiza dengar kerepek ngaku....dok ingatkan kena me**ngaku apa ke....he he he...ini ghupernyer kerepek ngaku ni....pasni dah tau dah la kalau terjumpa...=)
ReplyDeleteWowwiee... itu nama arrowhead tu rupanya, hahaha
ReplyDeletekak hana zila ada jumpa tadi banyak kat pasar pudu..ingat apa xde la beli..sedap ke..ohh t boleh cuba
ReplyDeleteSedap sangat ni....selalu beli kat kdi org cina....harga bole tahan....
ReplyDeleteSalam ckgu...selamat kembali ke sekolah...:-)...blh try buat ni nnti..
ReplyDeletesedap ni.. setiap kali nak CNY sure banyak ubi ni.. so amik chance ni utk wat kerepek gak.. :) hehe
ReplyDeleteakak pun suka krepek ni hana, pernah beberapa kali juga buat. mmg sedap tapi nak menyagatnya yg malas sikit.., kalau trngidam lagi apa salanya kan..? heee..
ReplyDeleteooooh namanya kerepek ngaku... pernah makan tapi tak tahu rupa asalnya, ni baru tahu...terima kasih Hana. Oh ya.... minta halal ye, kita pinjam resepi Ikan Kukus Asam Boi Hana hari tu.... terima kasih!
ReplyDeleteAda baper kilo lagi yg belum di sagat tuuuu... ni haaa menantu datang nak tolong kopek & sagat... elok2 ya jangan tersagat lak jari anak dara sorang ni, kang tak cantik lak pakai cincin nanti... Menantu datang siap bawa kek buah dgn resipi2 nya sekali...
ReplyDeletelama sangat dah tak buat kerepek ngaku nie..sekarang tengah mahal so kena tunggu harga ngaku murah baru la boleh borong
ReplyDeletesalam perkenalan...cam ni rupenya nak goreng ngaku ni...selalu tgk cina borong beli banyak2,selalu tertanya2 dia org masak apa, rupenya digoreng jadikan kerepek ya...bestnya, nanti2 nak borong cam cina gaklah...k.hana dah bagi resepi...terima kasih kongsi resepi....
ReplyDeletesinggahlah blog saya
http://durratul-hikmah.blogspot.com