Friday, August 22, 2008

Homemade Nugget n Potato Wedges

brekpes anak2 arinih......1st time wat nih! anak2 bgn tdo ngan mamai2 nmpk nugget trus cakap 'mama! woww nugget ker??' dia tk caya...maklum ler sejak mai nihon nih tk penah mkn nugget...klu kat mesia nih ler menu wajib anak2...kesian anak2ku yg rindukan nugget ayam! hahahaha.....potato wedges nih plak resepi puan tulip myr! tQ tulip yerr....tp sukati den jek lotak thyme herbs...hahaha.. sedap la! pas nih leh wat lagik!

potato wedges

Bahan-bahan ( 2 biji )

  • 2 biji kentang - saiz besar
  • 5 sb tepung gandum
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit gula
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Kupas kentang potong bentuk belahan epal rebus 10minit atau hingga separuh masak. Dah siap toskan.
  2. Campurkan bhn2 lain & campur air sedikit mcm nak buat bancuhan goreng pisang. Salutkan kentang tadi dalam tepung.
  3. Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. Sedap makan dgn mayonis/sos cili.


nugget ayam

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200gm minced meat (ayam)
  • 1/2 sdb tepung gandum
  • 1/2 sdk garam
  • Untuk salutan luar nugget:
  • 2 biji telur ayam
  • Secubit oregano & secubit garam
  • Breadcrumbs (orange colour)
  • Minyak secukupnye untuk menggoreng (sebaiknya guna non-stick fry pan)

Cara-cara

  1. Gaul rata semua daging, tepung & garam. Kemudian, dgn tangan beralaskan sedikit tepung, bentukkan nugget seketul demi seketul (better jgn terlalu tebal, lihat gambar)...letak atas bekas yg ditaburkan sdikit tepung gak.
  2. Utk salutan luar: kacau telur bersama oregano & garam. Then letak breadcrumbs atas pinggan leper. Dlm pada itu panaskn kuali dgn api sederhana.
  3. Bila minyak dah panas, kecikkan api. Pastu celupkn nugget dlm telur kemudian salut dgn breadcrumbs, kemudian goreng nugget (masak dgn api kecil sbb kalau tak, bhg dalam kurang masak).

No comments:

Post a Comment