Friday, September 5, 2008

Lala Sambal Kacang


masak lala nih mmg haku sorang jek la yang makan...coz hb n anak2 tak gemor... bli pon skit jek cukup2 tuk aku! hehehehehe...sodap ratah jek lala nih...lala kat sini sedap sbb isi tebal banding kat mesia tuh....so pueh ati la....nih resepi che'iza kita tuh...hehehe...tQ iza yer! :) n sory yek nk kopipes jek! hehe...jgn mare! nnti kene jual! :P

Bahan-bahan ( 4-5 org )

  • 1 kg Lala (kepah n kerang pun ok gak)
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci lengkuas
  • 2 btg serai dititik
  • 4 sb lada boh / cili giling
  • 4 sb sos tomato
  • 1 sk gula
  • sedikit garam
  • 150 gm kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
  • 1/2 cwn air

Cara-cara

  1. Kisar bahan bertanda *. Tumis hingga kekuningan.
  2. Masukkan serai, lada boh, tumis hingga lada boh garing.
  3. Masukkan sos tomato, gula dan air biar mendidih masukkan lala.
  4. Masukkan sedikit garam. Bila lala hampir masak masukkan kacang tanah.
  5. Masak hingga lala masak.

2 comments:

  1. Hi kak..salam kenal..

    Sdp tgk menu lala smp telan air liur ni. Sib baik dh buka posa..Selamat berpuasa ya.. :)

    ReplyDelete
  2. salam kenal juga xentari...dh kenyang yerk? xpe...leh list utk menu bbuka akan dtg! :) slamat berpuasa juga ye!

    ReplyDelete