tayangan amal ini dbuka hanya utk orang2 yang sewaktu dengannya.....muahahahahaa.... sedap gloss! abih la pas nih tembikai akan menjadi pujaan hatiku! hahahaha....nk kopipes gak! :D resepi asal by sifu k.yani! layannn.....
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 150g kulit tembikai
- 1/3 batang lobak merah
- 2-3 batang kacang panjang- x letak
- 3 sudu besar udang kering
- [ Bahan untuk dressing ]
- 2 ulas bawang putih- x letak
- 10-15 biji peanut
- 2-3 sudu besar nam pla (sos ikan)
- 1 biji lemon- ambik jusnya
- 1-2 batang cili padi
- 1 sudu besar gula
- tomato ceri
- kacang goreng - tumbuk kasar
Cara-cara
- Buang kulit hijau tembikai. Potong halus memanjang atau sagat memanjang. Sama juga dengan lobak merah.
- Potong kacang tanah lebih kurang 3-4cm. Rebus sekejap.
- Sediakan dressing. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak payah tumbuk.. biar pecah2 sedikit saja. kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
- Pastu gaullah dengan kulit tembikai, kacang panjang dan lobak merah yang dipotong tadi. Masukkan juga tomato ceri n taburkan kacang.
- ****Resepi ni sesuai juga utk gantikan kulit tembikai dengan mempelam atau betik.***
wahh..guna kulit tembikai yek..sedap eh kak...
ReplyDeletepsstt nnti gi umah ye..ada big gift utk akak.. :D
haah liana...sedapppp!! mcm kerabu mangga tuh juga rasanya..yer la kan mana akak nk dpt mangga muda kat sini.. bila try resepi nih lebih kurang juga. try la...:)
ReplyDeleteada gift lagi ker?? alahai nyiru tapak tgn satu jepon nih akak tadahkan! hehehe...nnti kak amik er! tQ!