Saturday, October 18, 2008

Ayam Ungkep

ayam masak ungkep peberet haku sejak dlahirkan jd anak jawa! hahahahaaaa... paling mudah nak masak n paling penting sudah tentunyer sodappp! sajer gatei arini nak makan ngan ketupat segera membe bagi... so layan la lauk nih yer... resepi kita sebijik mcm resepi fida! cume tmbh chili padi 3 ketui n daun kunyit jerk... sajer dtg vit R nk potong2 daun kunyit. hahahaaaaaa... jom layannn...

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)- hana wat half jerk n potong kecik2 senang nk ratah!
  • 30-40 gm ketumbar - dikisar halus
  • 1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
  • 6 biji bawang kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • Kunyit - sebesar saiz ibu jari
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 sudu makan gula- yg nih hana kurangkan- satu sudu jerk
  • Garam - secukup rasa
  • 2 cawan air
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara
  1. Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
  2. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih dan serai.
  3. Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
  4. Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
  5. Masukkan air. Gaul lagi.
  6. Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.

2 comments:

  1. ungkep..mmg best.. akak msk mesti tak menjadi cam mak msk..rupa sama..rasa tak kick..sedap ungkep ayam kampung or ayam tua..

    ReplyDelete
  2. ishhhh k.na...mmg terliur ler klu ngan ayam kg or ayam tua! best gler yg tuh! sukerr sukerr..... :)kdg ina masuk gak pedal ati ayam! pon cedapnyerrrr... :D

    ReplyDelete