Thursday, October 16, 2008

Cream Puff


berjaya juga aku buat cream puff nih! tp tk berapa nk comey cam k.yani punyer... tp anakanda ku cakap sedap! den pose la sbb tuh tk leh nk merasa lagik! hahahaa... nih kes baru nk stat pose. en.hb dh abih dulu bini dia baru nk terhegeh2! ehehehe... jom layan resepi nih! mekacih sifu yer! sory nk kopipes jerk! ya ampunnnnnn!

Bahan-bahan

  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang .Anggaran diameternya ialah 5cm.
  7. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  8. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  9. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  10. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Cream Kastad Honey Myr

Bahan-bahan
  • 1 sudu besar tepung gandum - hana gune 2sb tepung kastad
  • 1 sudu besar tepung jagung- so yg nih tk letak
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega
Cara-cara

> hana kacau semua dlm periuk ngan api sederhana sampai pekat.


No comments:

Post a Comment