Wednesday, October 15, 2008

Kari Sardin n Lempeng

meh ler num petang kat jepong! wakakakaaaa... ajak2 ayam jerk erk! jgn mare ar! :P nih kes terliur tgk kak.ummi nyer kari sardin... pastu smlm plak ronda2 umah kak min perth tuh ada lempeng! lama benooooooo ler tk mkn lempeng! maklum ler tokak oghang java! ngeh ngeh ngeh! peaceeee k.min! idup jawa! ahahahahaaa... jom layan kari sardin nih resepi cilok umah k.ummi! thnx kak! :)

Bahan:-
1 tin besar sardin (cap ayam) - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan pekat ) * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
2 cawan santan cair
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras - tumbuk

Cara Memasak:-

Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.

2 comments:

  1. hai kak hana,
    seronok nye duk jepun..
    negara yg sy idam2 kan nk pg..
    best nye..hehe.
    dah lme ke duk kat sne?

    ReplyDelete
  2. hai amat...
    ishh mmg sronok ler...dulu pon akak idam2kan nk g sini..alhamdulillah tk sangka sampai juga akak ke sini..:)
    so..amat simpan la angan2 tuh dulu kot2 la murah rezeki dpt g sini.. sape tau kan! :)akak duk hampir setahun juga..

    ReplyDelete