Bahan:-
1 tin besar sardin (cap ayam) - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan pekat ) * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
2 cawan santan cair
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras - tumbuk
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.
hai kak hana,
ReplyDeleteseronok nye duk jepun..
negara yg sy idam2 kan nk pg..
best nye..hehe.
dah lme ke duk kat sne?
hai amat...
ReplyDeleteishh mmg sronok ler...dulu pon akak idam2kan nk g sini..alhamdulillah tk sangka sampai juga akak ke sini..:)
so..amat simpan la angan2 tuh dulu kot2 la murah rezeki dpt g sini.. sape tau kan! :)akak duk hampir setahun juga..