Bahan-bahan
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan.- tk buang pon!
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi - xde
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Cara-cara
Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.
uik sedapnya...
ReplyDeletekite bab2 goreng ngan seafood nih kena sabo dulu...org dlm umah batuk tak baik2 lagi....
takpo... kang dh sihat nnti melantak la ngan semua tuh! ehehehe udang mmg tk leh miss la tiap2 minggu! peberet udang! :D
ReplyDelete