Wednesday, November 12, 2008

Sambal Udang Malbari

semalam borong udang banyak...sbb jarang2 jumpa udang yang berkepala.. sbb aku suker yg ada kepala! muahahahaa tapi hb plak tk suka yg ade pale.. tak tau la peel aku mmg suker makan kepala udang! nak2 kalau dapat udang galah yg mmg beso bbeno kpala dia tuh! sblm nih kat tmpat keje aku tuh, aku la pelanggan tetap udang galah k.ani coz ayah dia biz udg galah.. pergh! mmg best! la nih duk terhingat2 jerk udang yg beso2 tuh... huhuuuu...sabo jerk la dulu smpai blk mesia nnti.. :D resepi nih cilok kat dapur k.ummi... sedap juga! sbb ada rasa rempah2 gtu! bau pon best! jom tengok resepinyer... thnx k.ummi! :)

Bahan-bahan
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan.- tk buang pon!
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi - xde
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Cara-cara
Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.

2 comments:

  1. uik sedapnya...
    kite bab2 goreng ngan seafood nih kena sabo dulu...org dlm umah batuk tak baik2 lagi....

    ReplyDelete
  2. takpo... kang dh sihat nnti melantak la ngan semua tuh! ehehehe udang mmg tk leh miss la tiap2 minggu! peberet udang! :D

    ReplyDelete