Tuesday, November 11, 2008

Unagi


angkat tangan sape penah makan belut!! hihihi... aku dulu kat mesia pon mmg tak tertelan nk mkn ler tengok belut! sampai sini dah jadi peberet la pulak! muahahahaha.... sedap tau! manis2 gtu! nih lepas dh makan baru teringat nak snap! org nihon biasa makan belut.. sushi belut pon aku bleh layan gak! maklum ler sejak2 jd tekak jepong nih semua bende kat sini alhamdulillah boleh masyukk! tuh pon en.hb yg ajarkan... dia suh try jerk.. tak suka lepas tu len la cter.. pas try tu jd syok ler pula! hehehehehe... lum cube lum tau! kan kan kan... so sesapa yg lum penah mkn sushi tuh try la dulu.. pastu klu kata tk suka, so tak yah la makan lepas2 tuh! hihihi....

12 comments:

  1. unagi nih mmg syok sesekali layan...tapi mahaiiiiii ekkk...
    ape2 pon janji sodapppppppp....

    ReplyDelete
  2. haah aishah oiiiii...mmg mahaiiiii.. tapi sbb dah suka, hb kata takpo la mama jerk makan mknn yg mahal2.. hihihi...

    ReplyDelete
  3. ahaks....
    syok lagu tu....
    kite musim unagi mmg tak miss...
    sesekali nengok kat jusco,bila ckp kat hb dia ckp nih made in china...cancellllllll....terbantut selera.:(

    ReplyDelete
  4. akak tk penah lagik bli yg kat jusco tuh.. haah akak pon boikot ngan hb made in china.. ehehehehe same la kita! :)

    ReplyDelete
  5. i loike... tba2 perut ciq trasa lapar.. :P

    ReplyDelete
  6. cyza pon suker? wahh bleh geng ngan hana nih! ehehehe

    ReplyDelete
  7. Uihhh Hana, boleh layan lg belut eh..akak masa kecik2 sume mak masak akak tibaiii sbb x tengok rupa asal belut tu agaknya..la ni..ish xleh masuk terus, x tau nape..hehe? Sebab dah kenal rupe la agaknya..wakakaa..

    ReplyDelete
  8. kita bab siang belut jerk tak leh nk layan lagik.. kalau bab makan insyaAllah no hal.. tapi tak tau la kot la blk mesia nnti tekak jd lain plak tgk belut mesia.. ehehehe

    ReplyDelete
  9. akak,boleh x mintak resepi sebabnya kat trg ni rasanya xde kot..lagi satu kalau ade pun xtau halal ke x..biasa beli kat tesco kota bharu time blajar dulu..jadi skrg teringin nak makan n buat sendiri yang halal punya...saya ni suke makanan jepun n slalu ambik resepi akak..honto ni arigatou

    ReplyDelete
  10. akak tak penah msk sendrik unagi.. biasa bli siap juga... tapi sos utk bakar unagi tuh jarang2 ada yg halal.. kalau nak buat sendrik, try guna resepi sos teriyaki. leh tgk kat blog akak nih.. kalau ade kicap syoyu boleh tambahkan sedikit.. dan klu xde madu leh gunakan gula perang atau gula biasa..dan pastikan sosnya ade rasa manis2 dan masin kicap... http://hanamemories.blogspot.com/2010/01/chicken-teriyaki.html

    selalunya sos yg asli tuh ada menggunakan mirin dan juga sake. cubalah mana tau menjadi... slamat mencuba.. :)

    ReplyDelete
  11. ohh...tq byk2 ..mengidam sgt2 nih..rasa cam nak terus buat je malam2 ni...emm akak bleh x nak tau beza syoyu ngan kicap yang ade kat malaysia ni.biasanya yang mana sesuai untuk ganti syoyu ni?

    ReplyDelete
  12. kicap syouyu tak sama dgn kicap malaysia.. klu nak ganti boleh gunakan kicap cair. tapi masih tidak sepenuhnya sama rasa. iras sket sket je.. cuma tahap kemasinan kicap syouyu kurang sedikit dr kicap cair. kicap cair malaysia masin. pandai2 la nanti ejas yer... jgn jadi haru sudah! hihi...

    ReplyDelete