Bahan-bahan
- 5 keping tempe
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- serbuk kunyit
- sedikit garam dan air
- BHN UTK SAMBAL KICAP
- segengam cili padi- leh tambah cili merah utk kurangkan pedas
- 2 ulas bawang putih
- gula
- kicap - hana gune jalen manis
- Potong nipis tempe. Serongkan sedikit.
- Tumbuk bwg putih dan ketumbar.
- Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga macam batter nak goreng pisang.
- Panaskan minyak, renjiskan sedikit adunan tepung.Kemudian goreng hingga kekuningan.
- Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Masukkan dlm mangkuk dan buh kicap. Cicah dengan tempe goreng tadi.
wat sambal bilis pon sodap tu...
ReplyDeletemujur kat nagaoka ade jual tempe...
haah..ratah cenggitu pon sedap. untung la korang kat nagaoka erk..semua ada....
ReplyDelete