Bahan-bahan
Bahan2 untuk nasi goreng:
1 mangkuk nasi putih
1 cawan sayur campur
200gm udang kecil - dibuang kulit
2 sudu makan sos ikan (sos nampla)
1 sudu makan kicap pekat
garam & serbuk perisa secukup rasa
2-3 biji telur
Bahan2 dikisar/ditumbuk:
12 biji cili padi - kalau nak pedas boleh lebihkan
1 sudu makan udang kering - direndam terlebih dahulu
1 batang serai - dihiris halus
5 ulas bawang putih
Bahan2 untuk ayam tempura:
300gm isi ayam - dipotong memanjang atau ikut suka
1 paket tepung tempura - yang siap dijual
air sejuk secukupnya - air di dalam fridge
sedikit serbuk lada sulah
cara:
- panaskan minyak dan gorengkan telur. pecah2kan dan ketepikan
- Untuk membuat nasi goreng: kemudian masukkan sedikit lagi minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
- masukkan udang, kacau sebentar
- kemudian masukkan pula nasi, sayur campur, sos ikan, kicap, garam dan serbuk perisa secukupnya
- kacau sehingga rata dan sebati (garam jangan terlalu banyak sebab sos ikan sudah masin)
- akhir sekali masukkan telur goreng tadi dan gaulkan sehingga sebati
- angkat dan masukkan ke dalam pinggan
- untuk ayam tempura: bancuh tepung dengan air sejuk (peraturan ada ditulis di kotak/packaging)
- masukkan sedikit serbuk lada sulah dan kacaukan sehingga sebati
- panaskan minyak biar banyak dan celupkan ayam ke dalam adunan
- goreng sehingga masak dan garing secara deep fry
- angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi goreng tadi
note: nasi goreng nie memang sedap lain dari yang lain (btul cakap noreen nih! tk caya korang cubelah! hehehe )
salam dari utara.................. tempura chiken fried rice tu, yg nasi goreng ok.tp yg ayam tu, seelok-eloknya,season dulu kemudian celup tepong.(my sugestion tambahkan cheese parmesan utk mendapat rasa yg enak.
ReplyDeletesalam zamri..
ReplyDeletethnx 4 visiting...hb i ckp pon tang nasi tuh mmg sedap! n ayam tuh pon hana perap dulu ngan garam skit, jus lemon n lada sulah.. next time leh letak cheese parmesan cam u ckp tuh. thnx zamri!