Tuesday, December 16, 2008

Acar Timun Masak

selalu wat mentah...arini try wat masak plak... sedap jugak! cuma kalau ade biji sawi tentu lagik sedap! huhuuuuu....resepi k.yani. thnx k.yani!

Bahan-bahan
  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 bawang besar
  • 3 sudu besar cuka
  • garam
  • gula
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cili gilin *hana gune cili merah cincang
  • 1/2 sudu kecil biji sawi
Cara-cara
  1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
  2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
  4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
  5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
  6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.

No comments:

Post a Comment