Bahan-bahan
Cara-cara - 250gm butter (dilembutkan)
- 2 sudu besar parutan kulit oren
- 330gm gula castor- (yg nih hana kurangkan..kat myr -100g)
- 4 biji telur
- 225gm tepung naik sendiri- gune tpg gandum+baking powder
- 75gm tepung
- 180ml orange juice
- Pukul butter, gula dan kulit oren sehingga kembang.
- Masukkan telur dan pukul lagi.
- Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Pukul rata.
- Isi dalam loyang yg telah dialas kertas dan di gris. Bakar 1jam 10min.
hana, betul ke tu?? "330gm gula castor- yg nih kurangkan.. kat myr -100g". ni mau kena kencing manis ni!
ReplyDeletehahahahaa...itu la pasal kak.. kita kurangkan ikut komen yg kat myr tuh. sedang elok la... resepi asal dr k.jun@sis rosya.
ReplyDeletehai Hana..amboi kek oren lah pulak...
ReplyDeletepasal suhu oven tu kan, akak selalu guna suhu around 130-160 je sbb oven kat rumah kecik dia cepat panas..ada satu chef tu pun kata suhu 180 darjah tu panas sgt utk bakar kek..tp semua tu terpulang pada kesesuaian oven masing-masinglah kan :D
oo itu macam ka sis... hihi... sbb sblm nih ok jer bakar kek suhu 180 tuh.. tp btol jugak la kan, setiap oven masing2 suhu panasnyer berbeza.. 'canggih' sgt kot oven hana nih! kuikuikui.... :D
ReplyDeletepeewwittt!! kak hana dah cek berat badan ka bulan ni?? kikikiki. sedapnya kek orange... jiya suka bau kek orange. memberi ancaman jiwa raga dan perot
ReplyDeletedh mmg berat sejak datang sini!nk buat camnooo! kahkahkahkah! sedap tau kek nie... tak caya cubelah! (saje nk goda! meh jd kwn tmbh berat badan! wakakakaka!)
ReplyDeletemuahahaha.. nak jugak jd kawan akak tambah berat badan ni tapi akan diusahakan.. kikikiki. Kak.. ayah dah bising suh benti wat kek, dia suh wat kuih tradisional plak. kah kah kah! wat kuih tradisi ni yg tak gheti, kalo makan gheti la.. kikiki
ReplyDeletehah?? kuih tradisional! kene blajo tuh jiya... p stat dulu! nnti akak ikut! ekekekekee
ReplyDelete