Thursday, December 4, 2008

Ikan Fukuragi Masak Stim

sejak mai jepun nih, nih la kali pertama aku masak stim..huhuuuu.. bukan apa.. sbb asyik jumpa ikan yg tak berkenan jerk.. semalam cik.hb bli ikan fukuragi nih sekor! mak aii beso gedabak ko! nak masuk periuk kukus pon tak muat! apalagi aku belah dua..amik bhgn ekor n masak stim! pergh terangkat beb! sebenonyer aritu skodeng umah lela@lelayong nmpk dia masak stim asam boi.. mmg peberet aku tuh! tapi kat sini xdo asam boi so aku tibai tomato... ok gak ar... sedap! thnx lelaku cayang! mmm walllahhhh! :D kopipes ye yang! heeee...

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (saiz utk 3 orang makan) - ikan fukuragi la..
4 ulas bawang merah - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 inci halia - hiris halus
1 inci lengkuas - hiris halus
1 btg serai - nih hana tmbh hiris halus
Lobak merah - sagat halus
Cili besar - hiris halus (kalau suka pedas guna lada kecik)
Asam boi - nih hana tuko tomato hiris2
2 sudu besar sos tiram
1 sudu sos ikan - nih hana tambah
Sedikit garam
sedikit air
daun ketumbar - nih pon hana tambah

Cara Memasak
1.Semua bahan di atas diletak dalam satu bekas dan kukus dalam 5-10 minit.
2.Sedia utk dihidang.

5 comments:

  1. Hana,klau ada serai n daun ketumbar tu memang lagi sedap, lela masa tu stok serai n daun ketumbar takde kat umah, hehehe..stok ikan ada, tp lupa nak letak,kui kui kui..Hana ikan tu nampak sedap sangat, tengok tang isi dia, mak aiiiii kecur lela kat sini..TQ mencuba ya.

    ReplyDelete
  2. xpe...yg pnting resepi nih dari lela. akak nih kalau bhn tak cukup rasanya jd lagu tu jugak! heeee.. thnx kembali lela.... :)

    ReplyDelete
  3. hana cuba cari kat hyaku yen shop...ada la buah seakan2 asam boi..atau pun try guna buah umesh

    ReplyDelete