Saturday, December 6, 2008

Kepak Ayam Madu Bercili Kering

masak kepak nih utk anakandaku yg berdua iteww.. sbb tk mo pedas sgt aku gune la cili kering hiris halus... ghupernyer tak tahan jugak budak2 tuh! mau satu jug air hampir abis! hahahaa jahat sungguh mak ko! kahkahkah... sebenonyer nk ajor jugak depa makan pedas.. maksud aku pedas skit2 la... sbb bdk2 ni kan tak elok pedas sgt kan... tkpe la.. tak kisah! nih resepi cik puan fizanordin yg rajin masak tuh! thnx fiza! ya ampunnn mbak! mau C&P saja yaa... tp ada skit edit nyaa... heee...

Bahan-bahan
  • 5 keping kepak ayam - gaul kunyit n garam then goreng.
  • Bawang besar - hiris
  • bawang putih - ketuk
  • halia - hiris halus
  • Cili api - dihiris kasar- hana gune cili kering hiris halus
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 1/2 s/b madu
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • renjis myk bijan skit

Cara-cara

  • Goreng bwg besar, bwg putih, halia dan cili kering hingga bawang layu.
  • Masukkan sos tiram, sos ikan dan madu. kacau.
  • Kecilkankan api. Masukkan ayam yg dh dgoreng td dan renjiskan sedikit myk bijan.
  • Gaul mesra. Tutup api. sodap makan panas2! (mcm sticky caramel chick.wings cume pedas skit jer)

No comments:

Post a Comment