Sunday, December 7, 2008

Keropok Lekor

orang lain sibuk wat kuih raya n masak rendang, tapi aku wat kepok lekor utk num petang je.. hahahaa.... nak masak apa raya esok?? hmmm ntah lerr... ayam pon xde... baru nk order mlm nih. kang esok baru nak sampai. nak masak kebendenyer tuhh?! x excited sgt pon nak menyambut raya...tk mcm raya puasa la.. esok anak pon skola.. my hb pon kene g lab ade tugas.. so xde apa2 la yg nak d syokkan sgt... syok sendrik jerk la... hahahaa... resepi amik kat dapur kak.jeni... tak gune tpg mochi.. gune katakuriko jerk...n tk liat pung! bleh la.. cume aku blend tk berapa halus... huhuuu males! :D

Bahan-bahan
  • 500 gm ikan tengiri atau campuran ikan(iwashi,saba,sawara di jepun)
  • 100 gm tepung sagu/tpg ubi @katakuriko
  • sedikit garam dan ajinomoto jika suka
  • sedikit saja air dari peti ais@boleh juga ais kiub(anggaran 2-3 s/b)
Cara-cara
  • Ambik isi ikan dan hancurkan dalam food prosessor dan masukkan tepung ubi/katakuriko serta sedikit garam dan air…dan uli agak lama sedikit biar sebati adunan ikan dan tepung.
  • Ambil saiz yang disukai dan bentukkan seperti keropok lekor ala losong & boleh direbus,digoreng jika suka dan sediakan pencicahnya sekali.

2 comments:

  1. sedapnye kepok lekor...balik nih balas dendam ahh...nak wat malas noi...:P

    ReplyDelete
  2. ala dah tak lama tuh nak balik..kalau akak pon tak rajin dh time2 gtu! hehehe

    ReplyDelete