Wednesday, December 3, 2008

Kuey Teow Kungfu

wat for dinner... sebelum ni penah nmpk kak ana buat... arini kebetulan malas nak masak nasi tuk dinner so wat mee jerk la.. resepi asal dr hanis myr. tapi telah di olah oleh diriku yang konon2 bijak pandai nih! muahahaha.... bukan apa, sbb tk mo telur byk sgt.. heeeee.. n rasanya mcm ladna la pulak... jom layan resepi ni....

Bahan-bahan
  • kueh teow
  • 2 biji telur- hana gune sebijik jerk
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood- hana gune udang jerk
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional) - hana gune sawi,tomato n chikuwa
  • 1 ulas bawang putih- hana wat 3 bijik - ketuk jek
  • halia - nih hana tmbh
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram
  • kicap pekat - ni hana tmbh
Cara-cara
  1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam mangkuk.
  2. masukkan keuh teow n kacau rata.
  3. tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. kacau hingga telur agak2 kering. matikan api n angkat.ketepikan.
  4. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  5. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, kicap pekat,lobak dan sayur-sayuran.
  6. masukkan tepung jagung yg dibancuh ngan sedikit air.
  7. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

2 comments:

  1. sedap nampak nih...kueh teow pon ade lg..ade seafood tu yg lemoh nih...

    ReplyDelete
  2. seafood tuh leh tuko ngan ayam..

    ReplyDelete