Bahan-bahan
- BAHAN2 UNTUK DOH:-
- 250 g tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- 1 1/2 cawan air
- BAHAN2 UNTUK INTI:-
- 1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
- 1 ketul gula Melaka
- 1 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/2 cawan air
- BAHAN2 LAIN:-
- Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
- Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
- 1 cawan pati santan + secubit garam
- UNTUK INTI:- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
- UNTUK DOH:- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.
- UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
- Kemudian lipat seperti biasa.bleh wat bentuk bantal atau piramid.
- Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2.
hb kite pon suke nih..balik beli kat pasar je hh...heheheh...next tima baru ku godeh...cari tpg pulut dl...
ReplyDeletehb suka...anak2 tk berapa suke plak! coz 1st time diorg nmpk kuih nih! huhuuu...
ReplyDeleteHi Hana,
ReplyDeletePlease advise - for the recipes in this blog, 1 cawan = ?? ml or fl oz? I tried using 1 cawan = 250ml....but doh jadi so lembik..cannot wrap up the inti without the skin pecah. Some other recipes tht i try in myR also tak menjadi...i think my measurement of 1 cup= 250ml must be wrong...
Hope u can advise..
Lissa
hi lissa..
ReplyDeleteas u know, sebenarnya hana tk ikut sukatan air tuh. just buh sampai tak lekat kat tgn jer! so means, kene tuang skit2 la.. dont add all of it! bila dh rasa tk lekat sgt so u can stop. hopefully u can understand. try again n gud luck! :)
hi Hana,
ReplyDeleteThks...will try again and add the water gradually in this koci recipe. But wht abt the measurement of 1 cawan = ml?? in the recipes in MyResepi and also other recipes in ur blog? Hope u can advise.
Lissa
hi lissa..
ReplyDeleteusually, 1 measurement cup = 250ml. kira standard la tuh! hana rasa btol dh sukatan u tuh! but ada gak another cup yg 220-230ml. if u cam takut lembik u kene pandai2 adjust la! maybe 230-240ml for d 1st trial mana2 recipes! sorry to say yer, sbb hana mmg xde measurement cup! biasa gune cwn wat minum jerk! main agak2 jerk la! hihihi klu ikut sukatan cwn hana tuh 230-240ml.
Hi Hana,
ReplyDeleteTq for the info! I kelirulah cos sometimes resipe2 diblog lain use 1 cawan = 200ml, i think...eg Kuih Bakar joayee...santan 21/4 cawan = 450ml..and satu resepi Kuih Lapis di blog Jun also gunekan sukatan 1 cawan =200ml.
I buat koci hitam pagi ni dan kali ni success - tq Hana!! Ni pic koci Lissa - http://i906.photobucket.com/albums/ac266/lionessofnarnia/thekocipuluthitam.jpg
Lissa
Pic here - http://i906.photobucket.com/albums/ac266/lionessofnarnia/thekocipuluthitam.jpg
ReplyDeleteLissa
yup! btol tuh! depend gak kat mana2 resepi! wowww! look perfect la! congrat!! i like gak pulut itam tuh!
ReplyDelete