Bahan-bahan
Cara-cara - 6 ekor ikan kembung-rebus ngan 2 asam keping, ambik isi n kisar, simpan air rebusan ..
- 6 biji bawang merah-kisar
- 2cm halia-kisar
- 2 batang serai-kisar*hana ketuk jerk
- 1 sudu teh lada hitam-kisar
- 2 asam keping
- garam n gula
- santan pekat
- bahan sampingan:-
- kacang panjang-hiris
- bawang besar-hiris
- taugeh-celur sket
- timun-hiris
- sambal belacan (cili kering *hana gune cili merah ditumbuk bersama belacan sket)
- 1 paket laksa-rebus n tos
- panaskan santan n sedikit air rebusan ikan tadi. masukkan semua bahan kisar n asam keping. masak hingga mendidih.
- masukkan garam n gula secukup rasa.*hana masukkan daum kesum ke dlm kuah.
- letak laksa didalam mangkuk, masukkan ulam2an n tuang kuah diatasnya.
camna rasanya? nampa pucat jer laksa ni... hehehe
ReplyDeleteuik...bibir sape sesat nih! hihihi.. laksa nih laksa putih..so kaler dia putih aka pucat ler sbb ikut kaler ikan tuh.. nak tau camne rasanya p buat sendrik! muahahaha....
ReplyDeleteooo... mesti ikan kat sana putih² cam org jipun. akak kena beli ikan kat india la cenggini. gelap skit ek.. keji! huehuehue
ReplyDeleteko nih ade2 jerk la jiya... udah! jgn byk songeh! p buat klu terasa nak makan! muahahahaa...
ReplyDelete