Thursday, December 18, 2008

Laksa Pahang

sebenonyer teringin nak makan laksam... tapi sbb malas nak mengukus tepung tuh so aku wat la laksa pahang yg kebetulan ade mee laksa yg aku tersalah beli arituh... mee ni mcm mee laksa tapi lebor2 n nipis2... ntah ler mee apa, main hentam saje meng'order'... huhuhuuuu... tapi sedap jugak lawan ngan kuah laksa putih nih... sejak duk pahang baru aku pandai makan laksa yg cenggini... resepi k.jun... yg ni paling simple n sempoi nk buat laksa pahang. yg penting sodap! huhuuu..

Bahan-bahan
  • 6 ekor ikan kembung-rebus ngan 2 asam keping, ambik isi n kisar, simpan air rebusan ..
  • 6 biji bawang merah-kisar
  • 2cm halia-kisar
  • 2 batang serai-kisar*hana ketuk jerk
  • 1 sudu teh lada hitam-kisar
  • 2 asam keping
  • garam n gula
  • santan pekat
  • bahan sampingan:-
  • kacang panjang-hiris
  • bawang besar-hiris
  • taugeh-celur sket
  • timun-hiris
  • sambal belacan (cili kering *hana gune cili merah ditumbuk bersama belacan sket)
  • 1 paket laksa-rebus n tos
Cara-cara
  1. panaskan santan n sedikit air rebusan ikan tadi. masukkan semua bahan kisar n asam keping. masak hingga mendidih.
  2. masukkan garam n gula secukup rasa.*hana masukkan daum kesum ke dlm kuah.
  3. letak laksa didalam mangkuk, masukkan ulam2an n tuang kuah diatasnya.

4 comments:

  1. camna rasanya? nampa pucat jer laksa ni... hehehe

    ReplyDelete
  2. uik...bibir sape sesat nih! hihihi.. laksa nih laksa putih..so kaler dia putih aka pucat ler sbb ikut kaler ikan tuh.. nak tau camne rasanya p buat sendrik! muahahaha....

    ReplyDelete
  3. ooo... mesti ikan kat sana putih² cam org jipun. akak kena beli ikan kat india la cenggini. gelap skit ek.. keji! huehuehue

    ReplyDelete
  4. ko nih ade2 jerk la jiya... udah! jgn byk songeh! p buat klu terasa nak makan! muahahahaa...

    ReplyDelete