Sunday, January 18, 2009

Cucur Ikan Bilis dan Kentang

num petang la pulak! sambil2 duk kat balkoni tadah2 salji yg turun! wakakakaaaa... ketaq lutuq jawabnyer la weiiii! hehehehe..... ade sambal tumis lebih td cicah ngan cucur@jemput2 nih... sedapp! thnx to choppy myr!

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 2 sudu kecil gula- tk letak pon
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar olive oil(apa2 minyak masak pun ok)
  • 5 batang daun bawang
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1/2 bawang besar- hiris
  • minyak untuk menggoreng
  • hana tmbh kentang potong dadu.
  • klu nk kembung ltk baking powder skit.
Cara-cara
  1. Campur semua bahan-bahan di atas. Kalau tercair tambahkan sedikit tepung dan begitu juga sebaliknya.
  2. Panaskan minyak. Bila dah panas, kaup sikit2 adunan dengan sudu dan masukkan dalam minyak panas.
  3. Goreng sehingga kuning/perang.

13 comments:

  1. fuyoooo...cuk udang dia ada mintang2....

    ReplyDelete
  2. arap2 pas makan leh sampai ke bintang! hehehehe

    ReplyDelete
  3. camna la rasanya makan cucur ikan bilis ni sambil menikmati salji turun ekk?? akekekeke...

    ReplyDelete
  4. nk tau tak camne ghasenyer? p cameron bwk kuali,myk,bhn cucuq yg cukup..pahtu goreng panas2 cucuq tuh..sambil mkn sambil main salji kat situ! haaaaaa... tgk apa ghase?? kihkihkih......

    ReplyDelete
  5. (baling cucur ikan bilis kat dahi mak panda sampai benjol) kang tgh malam jiya dtg serbu lg.. siappp arrrghhh!!!

    ReplyDelete
  6. dh pagi dah nih...xde pon drakula datang! kihkihkihkih....

    ReplyDelete
  7. Salam..
    Ana baru singgah kat blog anti ni..tengok2 ada resepi best tu...
    ni..nak minta permisonlah nak buat cucur bilis anti tu ari ni.Ada idea...
    Anti kat jepung ke? tengah bekulah tu kan....

    ReplyDelete
  8. Sori datang lagi...
    ana nak tanya , boleh tak kasi resepi Nabe aka steambot tu...rase tak tahan nak makan sup ni. Nak cari makanan tu kat sini alamat tunggu balik m'sia lah...THANK Hana

    ReplyDelete
  9. to saliza...
    nak try cucur nih yer...try la saliza...ringkas jerk tuh..mkn panas2 mmg sedap! hehehe

    nak resepi nabe er? hana just gune perencah instant jerk tuh! saliza kat mana ni erk? klu xde instant saliza leh gune kiub pati ikan bilis. klu nk tmbh skit kiub pati ayam pon bleh.. rebus dengan air secukupnyer n tmbhkan garam jika perlu.. then masukkan isi2 pilihan samada fish ball,fish cake,crab stick, sayur, udang, sotong,ketam ke dll kemudian didihkan sampai semua masak...utk wat sos, klu saliza rajin leh gune sos yong tau fu..hana penah entry sblm nih.. tapi kalau nak mudah, just gune sos cili+kicap pekat+sos tiram skit+kacang tanah blend+bijan... gaul. cicah ngan seafood n sayur mayur tadi... dah siap! hehehe

    tak paham leh tanya lagik er...:)

    ReplyDelete
  10. okey..mekasih bebanyak. Ana kat Yanbu KSA.senang2 masuklah blog Ana tu.

    ReplyDelete
  11. yanbu KSA tuh kat mana erk?? tk amik geografi la! hihihihi..... dh try masuk tadi tp tak leh... saliza bg la link lg k. tQ!

    ReplyDelete
  12. Salam...
    Yanbu tu kat Arab Saudi. 4 jam dari mekah dan 2 jam ke madinah.Ana duk tengah2 .
    kenapa tak leh ..? "http//ummulamirul.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. salam...
    ooooo..ya habibi ya maulana! hehehe... ntah la...smlm tuh tak leh dia tulis not available! pelik kan....xpe nnti akak singgah k! tQ!

    ReplyDelete