yeaaaaaaa... dapur mek hana dah stat berasap!! kui kui kuii........ yer la kan...takkan tak masak, org umah nih nak makan apa?? tak gtu??! hihihihi... tapi nih pon wat sesimple yg mungkin! sbb angin kus kus M tuh masih lekat lagik! hehehe... layan nasi nih just mkn ngan ayam goreng madu ngan sup ayam jerk! simple jerk kan! ngeh ngeh ngeh..... resepi dr dapur ruhil dan kak.pah! thnx yer!
Bahan-bahan
6 cwn basmathi - hana gune beras jasmeen jer
7 cwn air
sebiji bawang besar
butter secukupnya
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga,cengkih)
sket garam
gajus n kismis ikut suka
Cara-cara
tenggek kan periuk nasi letrik tu kat ats api.. bubuh butter secukup nya untuk menumis.. masukkan bawang besar yang dicincang.. masukkan jugak rempah tumis tu.. tumis hingga wangi.. masukkan beras yang telah dicuci n ditoskan.. masukkan perlahan supaya tak patah2 beras tu.. gaul rata seketika sblm memasukkan air supaya bila masak beras tu akan berderai.. then masukkan air.. letak sedikit garam sesedsap rasa.. kecebungkan je kismis n buah gajus kalau suka.. angkat periuk tu masukkan la kat base die balik.. jangan lupa on kan suis.. kang tak masak pulak nasi tu.. biar la sampai masak..
memanglah hana bila balik cuti malas nak masak..kan?
ReplyDeletemacam senang je nak buat nasi ni...blh cuba hihihi
ha'ah la suzi...btol cakap suzi tuH! kan kan kan..... heeeee... nasi pilaf nih mmg sonang baitu! try la.. :)
ReplyDeleteaskum, kak...i'm ekmal (from shah alam). just nak tau...bkn hukum wajib wat nasi pilaf kena letak koma-koma (saffron)? and kalo nak letak saffron baper sukatannyer aaa?? lagi 1....kalo nak menanak ngan ayam/beef/mutton leh x?
ReplyDelete