Bahan-bahan
- 300 gm kacang tanah
- 10 biji bawang merah
- 10 biji bawang putih
- 6 biji cekur @ kencur
- 30 gm asam jawa
- 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
- 100 gm cili api
- 150 gm gula
- 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
- Minyak masak untuk menggoreng
- Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
- Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
- Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
- Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
- Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
- Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
- Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
- TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus, kangkung, dan kacang panjang. leh letak hirisan daun limau purut dan dau kencur utk membangkitkan aromanya! ghau ghau bau dier!
bakal menyusul sikit hari lagi menu ni sbb hari tu kakakku yg dok bgn datoh tu mai bawak yang siap punye.tinggai nak tuang air panas je....
ReplyDeleteweiii tak aci dh ready made! ekekeke.. tapi mmg sodap kan fiza! hana suka sgtt klu duk umh mak makan sambal nih!
ReplyDeleteweeiii.. hana... huhuhu.. ni mantu wong jowo mampir rumah mu... njalok sitik sambalmu.. ngensessss.. cop jempollll...
ReplyDeleteyok yok mangan yok! nek pedes golek wedang dewek! ekekekeke....
ReplyDeletewei anak wong jowo,
ReplyDeletepecel lah, bukan pecal, wahkahkahkah.....:P
kalo kat sabah ni mak jiya slalu beli pecal kat pasar tamu. jadik tetiap hujung minggu mesti makan pecelllll (dengan bunyi jowo akekeke)
ReplyDeleteto lemongrass..
ReplyDeletea'ah la kan! pecelll! udu pecall!! kakakakakaa...... sajer jerk taip gtu kang wong non jowo salahkan pulak! hehehehe...
to jiya..
pandai jugak ko sebut yerk! sebut betul2 ngan dengung2 skali yer.. PECEL! ekekekekee