Thursday, January 29, 2009

Sambal Pecal

alhamdulillah mood masak ade lagik! cume mood makan tuh mmg tk leh nak djangka... kali nih pancing ngan sambal nih agak2 selera tak makan ngan nasik... alhamdulillah! mmg selera btol! tapi lebih lauk dr nasik! hehehehehe..... sopo wong jowo atau mantu2 wong jowo mesti tau sambal nih! ratah cenggitu pon sodapppp! tapi kat sini byk sayur2 ulam tkde..so hana tibai jerk la ngan ulam apa2.... kalau ade pucuk ubi ke, kangkung ke, taugeh kacang ke, kacang panjang tuh! alahaiiii lagik bertambah2 selera gaknyer...... resepi dr cikgu fidadaud... hehehe... tQ fida. C&P ye.....opssss lupa, sambal nih pedas skit,tp sape yg tk thn pedas tuh leh la ready kipas kat sebelah ngan air sejug! kikikikikikii..................bukan apa, sbb klu tak pedas mcm kurang kick gtu! tp terpulang la yer..... ikut selera... ;)

Bahan-bahan
  • 300 gm kacang tanah
  • 10 biji bawang merah
  • 10 biji bawang putih
  • 6 biji cekur @ kencur
  • 30 gm asam jawa
  • 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
  • 100 gm cili api
  • 150 gm gula
  • 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
  1. Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
  2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
  3. Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
  4. Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
  5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
  6. Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
  7. Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
  8. TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus, kangkung, dan kacang panjang. leh letak hirisan daun limau purut dan dau kencur utk membangkitkan aromanya! ghau ghau bau dier!

7 comments:

  1. bakal menyusul sikit hari lagi menu ni sbb hari tu kakakku yg dok bgn datoh tu mai bawak yang siap punye.tinggai nak tuang air panas je....

    ReplyDelete
  2. weiii tak aci dh ready made! ekekeke.. tapi mmg sodap kan fiza! hana suka sgtt klu duk umh mak makan sambal nih!

    ReplyDelete
  3. weeiii.. hana... huhuhu.. ni mantu wong jowo mampir rumah mu... njalok sitik sambalmu.. ngensessss.. cop jempollll...

    ReplyDelete
  4. yok yok mangan yok! nek pedes golek wedang dewek! ekekekeke....

    ReplyDelete
  5. wei anak wong jowo,
    pecel lah, bukan pecal, wahkahkahkah.....:P

    ReplyDelete
  6. kalo kat sabah ni mak jiya slalu beli pecal kat pasar tamu. jadik tetiap hujung minggu mesti makan pecelllll (dengan bunyi jowo akekeke)

    ReplyDelete
  7. to lemongrass..
    a'ah la kan! pecelll! udu pecall!! kakakakakaa...... sajer jerk taip gtu kang wong non jowo salahkan pulak! hehehehe...

    to jiya..
    pandai jugak ko sebut yerk! sebut betul2 ngan dengung2 skali yer.. PECEL! ekekekekee

    ReplyDelete