Friday, February 27, 2009

Choco Mousse Cake & Orange Sponge Cake with Strawberry

cakk! ngeh ngeh ngehhh.... sebenonyer takde la hebat sgt pon projek yg aku buat! sajer je erk nk wat gempak! kwang kwang kwang................ nih ler projek mega stoberi yg aku buat semalam... semua berkaitan ngan stoberi! sbb aku malas nak pining2 kan kepala pasal deco bodo2 ku tuh! kehkehkehkeh.... projek 1st, aku wat kek choco mousse k.yani... yang nih aku kasi topping ngan bc... sbb nak bagi tinggi skit.. aku silap mengadun mousse tuh! nk wat double adunan..tp yg mousse aku lupa daaaaaa nk doublekan... jdnyer aku tepek la ngan bc tuh! n buh stoberi.... yang nih aku buat utk kawan2 jepun aku aka mak2 kawan danish. kalau korang nk tau, arini adalah ari last danish d youchien... kat youchien arini wat jamuan meraikan danish dah abis skola.....gtula alkisahnyer....

untuk resepi choco mousse cake leh tgk sini n sini... dah 2 3 4 kali buat! so yummyy!! n leh menggumukkan! muahahahahahaaaa...
nih projek kedua... deco atas yg sama tapi kek yg berlainan... kek span oren tapi aku wat lapisan stoberi cam gambo kat bawah nih.. nih gambo ikhsan dr majalah masak2 aku! dsebabkan kek yg satu nih aku takleh nk potong sbb nk bg sebijik gedebuk wat sensei danish! deco yg nih tk comey sgt sbb aku dah hampir nk tombang! muahahahahaaaa...


nih dah siap packing..... si bujang aku excited nak bawak! ngan adiah2 lagik nk bagi sensei. arap2 diorg enjoy today! nih resepi orange sponge cake yg d ubah suai dr resepi kek span pandan. sebelum nihpenah buat utk besday danish...tapi wat perisa coklat! sape nk cube silakan... klu ubah apa2 perisa pastikan bhn2 cecair jgn d ubah..gantikan ngan yg sewaktu dengannya k!

Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh parutan kulit lemon
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna kuning - optional
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus oren,parutan kulit oren dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
RESEPI BUTTERCREAM
Bahan-bahan
  • 400ml fresh cream
  • 30g gula - jika gune cream cis lebihkan dlm 5g lg.
  • 1 sudu kecil jus lemon
  • 50g cream cheese - optional
  • beberapa hirisan stoberi
Cara-cara
  • pukul semua bhn kecuali stoberi hingga gebu.
  • potong dua or tiga lapisan kek. sapukan bc dan taburkan hirisan stoberi.tutup lagi ngan bc.then letak kek utk lapisan kedua. buat hingga habis jika wat dua lapisan or lebih.
  • seterusnya sapukan keseluruhan bc n hias ikut suka.

RALAT : sori selori yer... sebenonyer cream yg hana gune selama nih adalah fresh cream. bukan whipping cream. huhuhuhuuuu... rupanya ada beza whipping cream n fresh cream! leh tgk kat laman web kak.hanieliza.. tQ kak kongsi ilmu! gomen ne!

15 comments:

  1. wohohohoho.. nilah projek meganyer erkkk... weeiii cantik, mmg cantikkk laaaaa.... aku tabik kat ngko.. balik nanti bole bukak kedai kekkk... hehe

    ReplyDelete
  2. bravo! bravo! clap,clap,clap!!!
    cayalah ... sangat cantik & kemas hasil tangan kamu...

    ReplyDelete
  3. wahh..sedappp! sedapppppp!! hingga menjilat kepipi hahaha

    ReplyDelete
  4. wow... hebatnya hana.. kita pun tingin gak nk bg kek kat sensei anak2 1 hr nnt.. tp.. lalu ke depa mkn? :( .. tkpe... nk jdkan hana pakar motivasiku lah!.. blhkn? moga ada gak n3 mcm nie kat blog i nnt... one sweet day.. hopefully

    ReplyDelete
  5. hana teroro hang mnedeko kek aising pun smooth je betul ckp hana tu.. nnti boleh buat kek lg power2 heeee

    ReplyDelete
  6. kak hana....bila nok bukak kelas ni..anok murid nak daftar la....kelas free ada dok?...

    ReplyDelete
  7. to anawahid..
    banyak la ko punyer kedai! ilmu tak cukup lagik la! heeeeeeee...

    to fizanordin..
    yea yeaa cantik! ekekekeke..thnx pija!

    to k.ctdelima..
    kene g sini dulu rasa sepotong baru tau sedap tak sedap! kehkehkehkeh

    to hazel..
    hazel, jgn risau la ngan org jepun nih! diorg nih sedap ke tak sedap ke diorg bantai ckp oishi gak! muahahahahaa.. tapi bab kek ok jerk kat diorg!hana penah watkan karipap inti keledek! habih licin sampai mintak lagik! hihihi

    to princessharyati..
    mintak2 ler makin bertambah ilmu ddada! muahahahahaa..

    to ela..
    bleh bleh! mmg pree sokmo klu blajo online nih! hihihi..

    ReplyDelete
  8. fuyoooooo...tu dia dah kuar macam projek mega tu...cantik ahh akak deko guna fresh cream...

    ReplyDelete
  9. sha... cam ringan skit nk melepa gune whipping cream...rasa pon tk muak sgt! sedap la... for me la! ;)

    ReplyDelete
  10. wahhhh...! bertuahnya org yg dpt makan kek2 tuuuu!! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! nakkkk gakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!

    ReplyDelete
  11. sori selori yer mek ya! len kali! dah habih d pasaran! kehkehkehkeh

    ReplyDelete
  12. baru ptg semalam mkn kek dark choc orange..moist chocolate kek dilapis dgn mousse chocolate..lepas mkn rase 'berdosa' pulak..hehe..naik lagi gak bdn nih!hish!(mkn sekeping je takpe kut...hehe)

    ReplyDelete
  13. hihihi...klaka la kamu nih cat! makan jerk la.. nnti bb ngencess susah pulak! hehehehe...

    ReplyDelete
  14. tau psl blog ni from k.liza fukuoka. erm, nak tanya, kalau beli whip cream wpoder, camne nk wat icing nyer? maaf le sy budak br belajar..byk x reti

    ReplyDelete
  15. salam yatie..
    maaf..punyerlah lama baru perasan ade komen kat sini.. psl whip cream powder tuh akak tk penah bli.. yg biasa akak bli whipping cream yg cair tuh.. just pukul ngan mixer sampai gebu dan meringue! ader juga yg jenis whipped cream..dah tk payah pukul! picit jerk terus hias atas kek.

    ReplyDelete