Friday, February 6, 2009

Laksam

syoknyer dapat wat laksam sendrik! tak penah buat! tapi selalu makan masa kat mesia... pantang menu kat kantin laksam cepat2 aku booking semangkuk utk lunch n tapau skali bwk blk umh! hahahahahahaaa.... senang ghupernyer nk buat laksam tuh! sejak jd celup pantai timur nih la pandai nk makan cenggini.... dulu duk selatan mmg tk penah jumpa@makan.. resepi nih dr k.yani. ade gak kat dapur kak.Diana cara2 dier masak laksam tepung tuh.. p la tgk sendrik yerk klu terasa nak buat! enjoy dulu ngan resepi nih..... thnx k.yani!

Bahan-bahan
  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • hana tambah ngan belacan potong kuib kecik utk rasa lg kaww! heee..
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau
Cara-cara
  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau.

8 comments:

  1. waaaaahhhh laksam....sedapnye....ari tu balik tak sempat nak makan...jawabnye kena wat ler nih...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. lama tak mkn laksam. tringinnya bila tgk gmbr ni. slurrppp mana nk cari nih. klw kat psr mlm ciput je laksam dia. tak puas.

    ReplyDelete
  3. Salam pagi Jumaat Hana.

    Dah menjadi sangat laksam Hana tu. Sekali tengok dah macam yang Ummi KakChik selalu buat. Cumanya ulam lagi banyak. Hana memang rajin & pandai.

    ReplyDelete
  4. to aishah..
    alahai rugi la blk kuantan tk mkn sha! tp puas ati buat sendrik la.. p buat! hehehe...

    to fazemy..
    kene buat la tuh fazemy..upah sesapa tlg masakan! hehehehe...

    to kakchik..
    yer ke kakchik?! hehehe... malu dong! pestaim buat tuh! ulam mmg tk byk sbb xde n hb plak tk mkn sgt ulam2 lain kecuali timun! hehehehe ade2 jerk kan! :)

    ReplyDelete
  5. wahhh... nmpak sedap laksam tuh.. tp x pandai mkn laaa... kalo adik beradik mmg cukup suka... x tau laaa tekak nih x bole masuk... cam laksa gak, semua jenis x bole mkn... ehehe

    ReplyDelete
  6. akak ana bini wahid ni tekak buatan china. tak bleh pakaiiiii!! nak kena sumbat blacan sabah baru bleh telan kot. hahahaha! laksam ni ada tak rasa cam laksa gak?? semalm baru pas mkn laksa ni

    ReplyDelete
  7. Ni paberet kita ni, dan pernah sekali buat laksam ni, tp hanya kita sorang jer yg makan, Hang Jebat tu bukannya reti makan. Skang ni kalo nk makan beli jer kat pasar malam, tp tak gerenti sedap...tu yg malas tu...

    ReplyDelete
  8. to anawahid..
    lorrrr.. bukan la jowo national ghupernyer! laksa johor pon tak leh telan gak ker? hape punyer tekak la bini wahid nih! ekekekeke..

    to jiya..
    kakakakaaa...kan dh kene kutuk ngan dak jiya! tekak dier tak tulen la! tuh psl tak leh telan semua.. hahaha..yg ko mkn semalam tuh laksa apa? kalau laksa nih apa yg ko rasa? laksa ker bukan? apa punyer soklan la dak jiya nih! *lepuk paler jiya! ekekeke..

    to noorma..
    klu bli mmg tak syedap la noorma! nak2 yg dh siap bungkus dlm plastik tuh! baik buat sendrik! pueh ati! kuah pon kaww kaww punyer! hehehehe

    ReplyDelete