MUSHROOM SOUP
Bahan-bahan
- 250ml susu segar
- 750ml air atau lebih.
- 1-2 ketul kiub/ 1 sb serbuk pati ayam
- 2cm batang leek - cincang/potong nipis *optional
- 1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
- 1 sudu makan marjerin
- 1 sudu teh serbuk lada itam
- 1 sudu teh daun parsley kering
- 1/2 cwn tepung gandum - ikut kepekatan masing2.
- garam sedikit
- pak aji - jika suka
- *klu nk lebih creamy leh gunekan fresh cream.
- satukan air dan susu ke dalam periuk. panaskan.
- masukkan kiub@serbuk pati ayam,leek,serbuk lada itam,marjerin dan cendawan.
- didihkan. kecilkan api, bancuh tepung ngan sedikit air. tapiskan ke dalam periuk. gaul rata. masukkan garam *ati2 sbb kiub dh masin, daun parsley dan pak aji jika suka.
GARLIC BREAD - Credit to K.Yani
Bahan-bahan
- Roti france - hana gune roti biasa jerk!
- 50g bawang putih.
- 250g butter- suhu bilik
- daun parsley secukupnya
- Kupas kulit bawang putih. Belah dan buang bahagian tengah(bahagian ni boleh menyebabkan rasa pahit). Basuhkan. Kemudian kisar.
- Masukkan bawang putih tadi dan pasli ke dalam butter. Kacau biar sebati.
- Potong roti france nipis-nipis dan sapukan sedikit garlic butter ke atas roti.
- Bakar sekejap bergantung kepada kegaringan yg anda suka.
- Garlic butter yg tak abis boleh difrozenkan dan boleh diguna pada lain kali.
simple n best
ReplyDeletehana,klu nak lebih creamy letak fresh cream?nak letak fresh cream tu mase biler?anak2 den suko bona ngan mushroom soup ni tp den selalu pakai yg tin cambell tu je...
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletebila kemalasan melanda! hehehe..
to rafizah..
susu segar ganti ngan fresh cream. tapi bg kita, gune susu segar pon ok dah! terpulang la fiza nk rasa camne...
errmmm..... sedapppppppppppppppp
ReplyDeletekalau terasa nak makan p buat! order dh tutup! :P
ReplyDeletemalas nak wattt!! posssssssssssssssssss!! hahahahaha!
ReplyDeleteok skrg gak akak poss! tp klu smpai sana basi berulat jgn marah! hahahahahaaaa......
ReplyDeleteakak, kacau butter tuh mcm tuh ja kan?
ReplyDeletex kena masak atas dapur kan?
hehe.. saya nih baru nak blajo2 masak
to anis..
ReplyDeletehaah..kacau camtu jerk! tkyah atas dapur..tp pastikan butter td suhu bilik so dier lembut. klu keras susah nk kacau kang! :)
yang potong bahagian tengah tu yg mane eah?
ReplyDeletebhgian dlm dy ke?
haah bahagian dalam.. kene belah dua dulu utk buang yg tengah tuh.. selamat mencuba tieca... :)
ReplyDelete