Friday, February 13, 2009

Popia & Sos Keledek

mintak mahap yer! arini mood memasak merundum sedikit! cuma masak sayur lemak labu ngan telur dadar goreng jerk! huhuhuuu... nih plak utk menu ptg anak2 jap lagik blk skola. pagi td jengok dapur cikmatgebu terus tergerak ati den nk menerai! cume aku malas nak wat epok2 jerk! maklum ler mmg tgh xde mood nih! heeeee.... makan ngan popia nih pon ok! sedap! yer la kan sbb lain skit sosnyer dr biasa.... sesekali ubah selera ok gak kan! hehehe.. resepi asal dr dapur kak.Diana yg terer masak tuh! tapi nih hana C&P dr dapur mat. thnx to both of you!

Bahan-bahan

kulit popia secukupnyer
300 g taugeh, dibersihkan
1 biji sengkuang kecik, kupas dan racik halus
1 batang lobak merah, kupas dan racik halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 biji bawang besar, didadu
Sedikit daun sup, dimayang
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 camca teh sos tiram
Garam dan sedikit gula

Bahan Sos Keledek
1 biji keledek kecik (kurang lebih 150 g)
3 - 4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/3 cawan sos tomato
Air masak secukupnya
Sedikit cuka
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

Untuk Isi : Tumbuk kasar udang kering tadi. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga harum, masukkan sos tiram, kacau rata dan tambah sengkaung dan lobak merah, kacau rata. Tambah taugeh, perisakan dgn garam dan sedikit gula (jika perlu), kacau rata dan matikan api, masukkan hirisan daun sup dan gaul rata. Angkat dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.

Untuk Sos Keledek : Kupas keledek, cuci dan potong kecil, rebus hingga empuk. Kisar keledek, cili merah, sos tomato dan bawang putih bersama sedikit air hingga halus. Tuang ke dalam periuk, masak dengan api perlahan. Tambah gula dan garam secukup rasa diikuti cuka makan, imbangkan rasa masam, manis dan masin. Masak hingga sedikit pekat, matikan api dan boleh dihidangkan bersama popia tadi.... Hana taburkan ngan kacang tumbuk dan juga bijan.

8 comments:

  1. ni kali pertama kakchik tahu yg sos keledek pun ada utk popia ya, ilmu baru ni.

    ReplyDelete
  2. Salam...Hana,
    Dah mula tak de mood nak masak ke? kenapa? dah...mula MS ke?
    Kak za rase anak perempuan kot...pasal rajin bangat masaknye...

    ReplyDelete
  3. to kakchik..
    ajaran sesat ke kakchik? hihihi.. kita pestaim tau sos keledek nih. dsebabkan maleh nk wat karipap kita wat popia! heeeeeeeeeee...

    to saliza..
    salam kak.za..ntah ler kak! kadang tuh ok. kadang tuh tak! arap2 pompuan la yerk! amin aminnn... heeee......

    ReplyDelete
  4. sedap gak cam ni...kulit popia ade stok lak tu...

    ReplyDelete
  5. yelah hana, kita pun baru hari ni dengar sos keledek..oh..mcm sos cili jugak lah yer...nanti boleh ler try...
    Hana, sesekali tu kena 'rest' jugak dr masak memasak ni kan...takpe..hubby Hana pandai masak, idak ler mcm Hang Jebat ku itu..ha,ha,ha

    ReplyDelete
  6. awatttt... hana... dh start mabuk teruk ker.. hehehe... menyelerakan la popia n sos keledek tuh..

    ReplyDelete
  7. jiya mabuk gak ni... mabuk tgk nasik kak ana bini wahid... hahahaha! (sungguh jaki ngan kak ana bini wahid ni)

    kak.. popiah lam esbok lom wat.. tolonn watkan tuk jiya (sambil goyang2 kaki atas meja)

    ReplyDelete
  8. to aishah..
    leh buat tuh sha!

    to noorma..
    en.hb dh offer gak! dier kata klu tk larat, bior dier yg masak! ahaks! tapi cam tk sampai ati plak! huhuhuuuu...

    to anawahid..
    ntah! kejap ok kejap tak! arini ok pulak! tk paham aku! hahahaha... bak nasi goreng kampung mu iteww! kangkung lebih ar! kehkehkeh

    to jiya...
    manyak cantik muka hang! *tolak kusi jiya duduk sampai terbongkang! kahkahkahkah

    ReplyDelete