Wednesday, May 20, 2009

Bun Kentang

lamanyaaa aku tk me'muscle'kan otot2 lengan aku nih kan! asyik dok kene tnya jerk ngan tokey roti tuh bila nk meroti! kehkehkeh.. hah! nih dier ros! arap pueh ati! hehehe... tapi konpius skit la sbb adunan nih agak lembik.. mmg gtu ke ros? tuh pon akak tk abihkan semua sukatan susu tuh.. tp tkpe la.. sbb diriku ini terasa terer (:P) aku pandai2 la godek2 sampai jd btol2 doh roti! kehkehkeh.. boley gtuuu?? hihihi... roti nih tlh memotong Q roti pandan matgebu! takpo yo mat! yg tuh masih lam list! lom kene tendang lagik! kihkihkih... ppon tQ ros! pasni klu wat lagik kene buh inti dlm la.. coz anak2 nk yg ade inti.. tk pasai2 aku kene potong pehtu letak inti! huh! hampeh btol anak aku nih! klu tau sblm bakor tuh bleh buh inti. resepi C&P dr my.resipi!

Bahan-bahan
  • 250 gram tepung roti/tepung high protein
  • 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
  • 120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)- masukkan susu skit2 sbb adunan agak lembik klu masuk semua.
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • (untuk bancuhan sos kastard ) 2 sudu besar tepung bird custard
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula
Cara-cara
  1. Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
  2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  3. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap.

8 comments:

  1. patut mintak seketui jer dia dah wat ghupanyer, sib baik x ireng n geseng...wakakakaka... tul tuh air susu tuh pon aku x abiskan aku uli suka hati aku jer... wakakaka sib baik derhaka yg x melampaui batas... kalo x mau rentung roti tuh cam mek siam punya... mana da mek siam nih x muncul2 lg ngan roti dia tuh... wakaka...

    ReplyDelete
  2. dak ika tgh beristiqfar kot takut rentung lagik! wakakaka... aku pon nguli ikut suka hati! muahahaha

    ReplyDelete
  3. wah akak cun ape roti tu...bak nak rase gak 10 ketui

    mai umah amik tag ya...buat tau...

    ReplyDelete
  4. tk sampai 10 pon cha! hambik la! ado laie nih hah! tag???! huhuhuuu.. simpan dulu! aci tak?? heeee..

    ReplyDelete
  5. gebunya hana roti bun tu!!! kalah carefour/tesco/giant punya!!!

    ReplyDelete
  6. uli pakai tangan ker guna BM? tunjuk skit muscle... hehehehhee

    ReplyDelete
  7. ni roti fevret adik kakchik ni. kakchik pun suka tapi takde lah feveret sgt. lama dah kakchik tak buat roti sejak sakit bahu ni. nak tunggu BM, alamat kucing bertanduk pun belum tentu, huhu.

    p/s: rasanya ARE pun buat bun kentang juga hari ni

    ReplyDelete
  8. to ain..
    ahaks! mcm nih bleh la bukak bakery er k.ain? muahahaha

    to jiya..
    kakakmu ini mana la ader BM dik! meh sini nengok muscle akak! bleh angkat ko yg cekeding tuh! muahahaha :P

    to kakchik..
    k.chik sakit bahu sbb menguli ke? alahai syiannyer.. kat mesia dulu peberet gak roti nih.. tapi dak2 tk brape minat sgt la kak.. pesal ntah! haah! nmpk gak are buat..

    ReplyDelete