projek ptg semalam pas blk klinik wat check up.. sebelum tuh aku dh perap dulu la ayam nih semalaman. kasi kaw kaw punyer! peh tuh ptg smlm biler semua dh ada kat umah pelagik projek menyucuk dan membakar la pulak kan! kitaorg mmg suka yg geseng2 aka ireng2 tuh! sape tak suka p main jauh2! muahahahaaa.... peh tuh utk menu arini plak, ader lebih kuah kacang tuh, aku rebuskan nasi impit (segera yerk! maleh nk lenyek! muahaha) then makanlah ngan serunding daging made in pasar payang! kehkehkeh..... kali nih ikut resepi bro Rozzan yg asalnya sate goreng.. sebelum nih pon penah buat tp resepi kakfida.. nak nengok p sini ok! woiii sini la! lebih kurang jerk... dua2 pon sedap gak! sekian utk arini.. ptg nnti klu ade aku sambung lagik! di ulangi 'kalau ada' okehh!!! layannn..
Bahan-Bahan
1 kg daging lembu/kambing/ayam (dihiris nipis)
–gunakan daging batang pinang / daging goreng
Bahan Rempah
1 inci halia
5 ulas bawang putih
3 batang serai
½ inci lengkuas
½ inci kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
(kisar semua bahan dgn sedikit air)
5 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan halus
1 sudu besar jintan kasar
(disangar sebentar lalu dikisar halus)
150g gula pasir
150 gm gula ’timbang’ (gula hitam/dark brown sugar)
2 sudu teh garam atau secukup rasa
Cara
Gaul semua bahan-bahan lalu perapkan selama kira-kira 5 jam atau 1 hari. (Saya perapkan selama 2 hari agar rempahnya meresap ke dalam daging dgn lebih baik lagi). Kemudian goreng daging dgn minyak yg mencukupi (agak banyak dan menutupi daging satay tersebut).
Nota :
Jika anda suka satay yg agak garing, gorenglah lebih lama sedikit. Kalau tidak, gorenglah sekadar daging tu dah masak jer. Masa menggorengnya sekejap jer sbb daging goreng ni lembut.
Anda juga boleh mencucukkan daging ke lidi-lidi satay utk dibakar di atas bara api. - dah tentulah aku buat yg nih! hehehe
Bahan-Bahan untuk Kuah:
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 batang serai
½ inci lengkuas
4 ulas buah keras (optional)
2 sudu teh serbuk kunyit
sedikit belacan
½ sudu teh ketumbar serbuk }
½ sudu teh jintan halus serbuk }
½ sudu teh jintan kasar serbuk } …optional (bubuh jika anda suka kuah yg lebih berempah)
(kisar kesemua bahan di atas)
600 gm kacang tanah (disangar dan kisar)
3 cawan air (lebih-kurang)
sedikit air asam
250 gm gula pasir
2 sudu teh garam
air daging (dari perapan daging tadi)
secukup minyak
Cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik aromanya. Masukkan air, kacang tanah kisar, gula, air asam, air daging dan garam. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda dan tambahlah apa yg perlu. Kacau sehingga mendidih lalu matikan api.
NAK SATE!!!..NAK ODER SATE 100 CUCUK!!!.. hehehe... possssss.... best la main bakar2
ReplyDeleteko nk wat per sampai 100 cucuk?? nk cucuk kat pusat ke? thaipussam dh lepas dah weiih! wakakakakaa..
ReplyDeleteuihhh ireng2 tu la sedap kak. tp nko kak cam nak beraya jek ni siap ada nasik impit ngan serunding plak. selamat hari raya kak. hahahahahah! jiya baru lepas raya ari tu. muahahahaha
ReplyDeleteakak pun kalau makan sate suka yg over done!!! sedap sikit nk mkn.
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeleteko bab2 kelin mmg ko minat kan jiya! muahahahaa... kitaorg kat sini bila2 masa bleh sambut raya! xde makna aidilfitri lerr.. hahahahaa
to ain..
haaaa.. meh kita bukak club sate over done!!! kihkihkih