Bahan-bahan
Cara-cara - 2 cawan kelapa parut (as guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan dimicrowave) - hana gaul ngan air panas jerk!
- 2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
- 1 cawan gula( manis ikut suke)
- sedikit garam
- Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
- Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
- Panaskan@bakar dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
- Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.
- :: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..
Sedapnya menu2 tu kak..
ReplyDeletenak sikit blh?he8
salam ziarah ...
ReplyDeletetertarik dgn blog Hana , byk menu menarik . Ada yg sy dah cuba , mmg sedap ..
hana..ni fav akak tau..selalu suruh hubby carikan. sini susah nak dpt..kalau bulan posa je banyak. nak buat sendiri, yg lain2 tak suka pulak.huhu
ReplyDeleteto aie bahri..
ReplyDeletebanyak2 pon boleh! nak menu mana satu iie? meh akak tapaukan! hihihi
to ase1..
tima kasih ye! sila la cube lagi mana yg ase berkenan tuh.. tk phm nnti tnya ye.. tQ.
to ain..
yer ker kak! alahaii kita mmg jakun makun btol ngan kuih nih! bila wat kalerpul lagik la jd bhn gelak hb! huhuhuuu
ina...
ReplyDeleteko wapik banget ranginmu kuie!!
apik baget la ina.. liling kuie ngekeh2.. sukak banget kambek ranginmu kuie yo!! walah! walah! apik!