Monday, June 1, 2009

Ikan Masak Taucu

arini layan lauk paling senang dan cepat la yerk! mmg dh lama tingin nk msk taucu.. sesekali dpt mkn lauk nih ngan nasik panas, perghhh!! sodappp! resepi cilok kat dapur cikmatgebu. tQ mat! nnti aku cilok resepi lain pulak! muahahahaha

Bahan-bahan

5 - 6 ekor ikan gelama (atau apa2 ikan yang digemari)
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
2 biji cili hijau, hiris - hana tmbh cili padi bijik2
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucho
1/2 inci belacan + 1/2 cawan air, ramas hingga sebati
1 cawan air
Garam dan gula jika perlu

Cara-cara
  1. Siang ikan, cuci bersih, kelar2 dan lumur dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan belacan + air, sos tiram dan juga taucho. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Tuang air dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga sedikit gula. Masak perlahan hingga kuah pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan segera.

5 comments:

  1. Paberet kita gak masak taucu ni. yang berkuah pun suka, yg kering pun sodap...

    ReplyDelete
  2. uikkkk.... sama gak noorma peberet kita gak, nk satu set siap nasik, lum lunch lg nih...

    ReplyDelete
  3. uihh.. lama benor x mkn taucu ikan ni... kepingen banget ni..

    ReplyDelete
  4. to noorma..
    kan kan kannnn.. sodapnyer la!!

    to anawahid..
    cam nih jom la kita pakat makan sama2! sambil nganyam ketupat! wakakakaka

    to iu@wid..
    meh ler join sini iu! ado laie ni hah! hehehe

    ReplyDelete