Monday, June 29, 2009

Kangkung Goreng Belacan

nih ler menu idaman qolbuu!!! alhamdulillah! hai makyung makyungg! sib baik la ade kangkung kat area japan nih kan! klu xde mau kene tobang balik mesia! muahahaha.... kangkung ros bg nih kene terus masak memandangkan keuzurannya di tahap kritikal! hihihi tapi rasa dan keaslian kangkung tuh masih bertakhta di setiap potongan yg dikunyah! ecececece! ntah apa2 punyer bahse! muahahaha... resepi dari HaSue! kangkung dr ros tokyo! mekacih kerna memahami diriku! ekekekekeke...

Bahan-bahan
  • 1 ikat kangkung segar
  • 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • Segenggam ikan bilis/udang kering*
  • 1 sudu makan(atau lebih) belacan*
  • Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
  1. Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.*hana rendam ngan air garam sekejap. Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
  2. Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
  3. Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
  4. Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
  5. Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :P *k.yung lum berpantang takpe kan sue! hihihihi

9 comments:

  1. kiranya hari ni makan senyum sampai ke telinga le ye hana. kangkung idaman kalbu depan mata!!

    ReplyDelete
  2. hana

    lega dpt makan kangkung time pregnant kan...semua teringin nak makan

    kat sana mmg tak da jual langsung kangkung ya?

    ReplyDelete
  3. salam ina,
    sedapnya kangkung, tetime winter ni..susah banget nak dpt sayo ijo2 gitu.. x pe la.. makan la ya..seng penak lah yo.. salam wat hamzah dan hero2 mu itu..

    ReplyDelete
  4. Wahhhh... sudah sepesel ni... kangkung pun kena pos! Hehehe.. Lepas gian Mak Yong.. baby tak de la meleleh air liur lagi. Silap silap baby relax je, tapi mummynya yang lebih! Hahaha...

    ReplyDelete
  5. ala mesakne loh kak..arep mangan kangkong kok pyah banget..kue tandor aie neng jero ngomah..enggo hidroponik kenek loh..wakakaka
    Ojo lali alamat ngomah kue..engko ora oleh loh lempok'e..hiiiii

    ReplyDelete
  6. to k.ain..
    kihkihkih.....bayangkan er kak senyum kita sampai ke tinge! ngeeeee....

    to fida@amida..
    ade fida! tp some tmpt jerk la! kat kanazawa nih cam tk penah nmpk la pulak!

    to NurKasih..
    wlam k.as... wes penak ki kak! klu tk duk terbayang2 jerk! kihkihkih insyaAllah! :)

    to mamafami..
    hahahahaha.... ngada2 jerk erk kak! ekekekeke

    to fmina08..
    ros ngomong tandur nang tab mandi! wakakakaka..... lempokmu ku tungguuuuuu!!!

    ReplyDelete
  7. sib baik ada jual kangkong kat nihon kalo dak.... ngidam nk mkn x dpt suruh pos jugakkkkkkkkk.... kompom kangkong tu kalo dpt dh jadi potpori... wakakakakaka... tinggal buh minyak wangi jer.. kihkihkih

    ReplyDelete
  8. Ewah... kangkung goreng belacan lagii... ada kangkung ye kak kat japang tue? bestnye...

    ReplyDelete
  9. to anawahid..
    kahkahkahkah! ya btulll! dan ko la jd mangsa aku suh poskan kangkung potpuri! kakakaka

    to blogresipi..
    ijan! ko ngidam ke tak tuh? klu ngidam p cpt2 sape2 suh poskan sblm terberanak! ekekeke

    ReplyDelete