Saturday, June 20, 2009

Laksa Johor

nih menu utama yasinan mlm tadi.... tang sambal belacan tuh perghhh pedas berapi!! jahat btol aku! hahaha sebenonyer pestaim order cili tuh kat baticrom.. tk sangka pedas gler!! adedeeeh... syian depa! kihkihkih... tp alhmdllah bersih licin! wpon mmula aku dh cuak sbb mcm tak cukup! ngeeeee.. thnx to my laling yg tulun potong2 ulam! ok la tuh kan! hihihi k la layan resepi yer! kali nih ikut resepi freeda.. kaw kaww punyer! kurau masin jerk xde! klu tak, kompem pure! ulam2 main belasah jerk! maklum ler perantauu.. huhuhuu

Bahan-bahan
  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 20 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk
  • bunga kantan - belah dua *yg nih hana tmbh
  • asam keping - 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji- lemon jer ade
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar) - ngak suka!
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)- xde
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus- hana mskkan skali ngan kuah
  • Kicap kipas udang / kicap manis- x ltk
  • ** Sambal Belacan- hana gune resepi hana
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil
Cara-cara
  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan.

12 comments:

  1. Laksa ni, ma suka makan je tapi malas nak buat sebab nak kena siang ikan tu... huhuhu... rather mop rumah dari kena siang ikan. Teruk kan?!

    ReplyDelete
  2. loh..aku igt wat msk2 juawa.. upenye x!..wakaka

    ReplyDelete
  3. to mamafami..
    mmg leceh tang siang ikan tuh kan mama! nih wat byk2 lagiiii ler! hehehe

    to f.m..
    manyak ko punyer juawa! len kali bak sini segala bahan! anto xpress tau! :P

    ReplyDelete
  4. kat sini pun mkn laksa johor tp guna perencah segera jer...hahahaha!!!

    ReplyDelete
  5. huiihhhh.. kak.. byk btl bahan2 nk wat laksa niii.. pusing2 kepala pastu mcm nk pengsan pun ada ase..kikikiki...

    tak dpt makan.. tngok gamba punnn jadillaaaaaaa...

    ReplyDelete
  6. to are..
    wahahahaaa tak aci gune perencah segera! kihkihkih

    to iu..
    gtu ler alkisahnyer iu! klu tk, tk namanya ori! ;) but if ayu nk try yg mudah leh tgk kat n3 akak yg sblm nih... yg tuh bhn2 tk byk sgt.. rasa pon not bad!

    ReplyDelete
  7. mekyung... dah selamat yer semuaaaa!!!... tahniah yer... sori la x dpt datang yasinan tuh... muhahahaha...meh la pos bontrot@laksa tuh... kehkehkeh

    ReplyDelete
  8. ni fav hubby akak ni. and akak mmg terer laksa johor ni.hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  9. kak hanaaaaa...hehe ini bukan laksa johor ni..laksa jopun sbb dimasak kat jopun! hehehe

    ReplyDelete
  10. to anawahid..
    manyak la ko punyer brontot! wat mkn2 jerk! brontrot yilek! lgpon sbb ko tk bwk apa2 kat umh aku! muahaha :P

    to k.ain..
    uishh k.ain lg terer yer?? segan kita yg tk brape terer nih! heeee

    to catlina..
    muahahaha... ado2 jo la ekau nih! yo la tuh! mmg betui! hihihi

    ReplyDelete
  11. Salam,Hana...Kak Ungku cuma hendak menambah sikit...kalau nak laksa johor ni lebih sedap tambah:

    1. rempah (ketumbar + jintan manis + jintan halus - 1 sudu besar (rata) tiap satu, goreng tanpa minyak & kisar) campurkan semasa menumis
    2. belacan 1/2 @ 1/4 keping
    3. lebihkan kerisik
    4. ikan selalunya Kak Ungku guna ikan kembung + ikan tenggiri.
    5. serai kalau boleh dikisar sekali

    Keluarga Kak Ungku Betty memang terkenal dgn Laksa Johor yang sedap & original...cuma rasanya kami x pernah campur bunga kantan.
    Tapi terpulang selera masing2 kan?

    Ok selamat mencuba.

    ReplyDelete
  12. salam kak.ungku..
    maap baru perasan komen akak kat sini.. tima kasih banyak2 akak sudi share ngan kitaorg resepi kluarga akak! nanti kita nk cube juga! tQ yer! mudah2an akak skluarga murah rezeki!

    ReplyDelete