Sunday, June 7, 2009

Lala Goreng Tomyam

terkejut berok aku tgk lala aku duk lam freezer! mula la sesi bebel mbebel tk psl2! muahahaha ontah bila laling aku tuh bli lala.. padahal sblm nih dh pesan klu bli lala@asari jgn simpan lam freezer! tk pasat2 kang susah nk makan! cpt2 aku kuarkan n masak terus... cume kali nih aku goreng ngan perencah tomyam.. sblm nih mcm2 penah buat ngan lala nih.. Masak Rebus Serai, Lala Sambal Kacang, Masak Pedas, Masak Lomak, Tomyam Berkuah etc la... sowii yer gambar blur! mata aku dh kero gaknyer! muahahaha

Bahan-bahan
  • Lala
  • Bawang besar - hiris
  • Bawang putih - ketuk
  • Serai - ketuk
  • Halia - ketuk@hiris mancis
  • Daun Limau Purut
  • Perencah Tomyam
  • Garam
  • Cili Padi - ketuk @ Lada besar- hiris
  • Daun bwg@daun ketumbar

Cara-cara
  • Tumis bwg besar, bwg putih, serai, halia sampai naik bau.
  • Masukkan perencah tomyam, cili, daun limau purut dan sedikit air. Skit jer yer, sbb tknk berkuah sgt. kecuali jika masak tomyam berkuah.
  • Masukkan lala. Tutup sebentar. Perasakan ngan garam. Masukkan daun bwg@daun ketumbar.
  • Siap untuk dhidang.

2 comments:

  1. ni pun antara fav akak ni. tp susah sikit kat sini nk dapat lala yg fresh. kena gi pst tani..jauh pulak!!

    psst...2 hari akak x bukak blog, mcm2 resipi kat umah hana akak tertinggal!

    ReplyDelete
  2. to k.ain..
    hai k.ain... haah la! 2 ari tk nmpk akak! sibuk kenduri kawin er? hihihi msk tetap menten kak... alhmdllah! :)

    ReplyDelete