Bahan-bahan
- Lala
- Bawang besar - hiris
- Bawang putih - ketuk
- Serai - ketuk
- Halia - ketuk@hiris mancis
- Daun Limau Purut
- Perencah Tomyam
- Garam
- Cili Padi - ketuk @ Lada besar- hiris
- Daun bwg@daun ketumbar
Cara-cara
- Tumis bwg besar, bwg putih, serai, halia sampai naik bau.
- Masukkan perencah tomyam, cili, daun limau purut dan sedikit air. Skit jer yer, sbb tknk berkuah sgt. kecuali jika masak tomyam berkuah.
- Masukkan lala. Tutup sebentar. Perasakan ngan garam. Masukkan daun bwg@daun ketumbar.
- Siap untuk dhidang.
ni pun antara fav akak ni. tp susah sikit kat sini nk dapat lala yg fresh. kena gi pst tani..jauh pulak!!
ReplyDeletepsst...2 hari akak x bukak blog, mcm2 resipi kat umah hana akak tertinggal!
to k.ain..
ReplyDeletehai k.ain... haah la! 2 ari tk nmpk akak! sibuk kenduri kawin er? hihihi msk tetap menten kak... alhmdllah! :)