Thursday, June 4, 2009

Pajeri Terung

nih nk ngabihkan terung! dh lama tk mkn pajeri terung! biasa wat nenas jerk! sesekali makan lauk nih amat ler sedapp! resepi amik kat dapur kak.hanieliza my sifu masak2! ehehehehe mekasih yer kak! mintak ampun mau C&P! heeee...

Bahan-bahan
1 biji nenas [potong kecil] - hana gune terung panjang
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.

11 comments:

  1. hana, buah kuinin pun sedap wat pajeri..,makan ngan nasi panas dan ikan masin..yummy

    ReplyDelete
  2. salam hana

    kunjungan balas..sedap pajeri terung tu :)

    ReplyDelete
  3. ni yg tak tahan ni...sedap tau mkn ngan ikan kering.hihi

    ReplyDelete
  4. to noorma..
    kuini pon bleh gak yer? mcm2 rupanya leh wat pajeri erk!

    to fida@amida..
    wlam fida.. mekasih sudi kunjung balas ye.. :)

    to k.ain..
    mmg sodapppp!! jom k.ain makan! akak tolong bwk ikan kering yer! mkn bwk pokok! ekekeke

    ReplyDelete
  5. salam hana..
    mak oii, pejeri..mmg feberet sy tu, tak kiralah nenas ke terung..sedapkan..nak2 plak kalau panas2kan smpai esoknya..lg sodap. rebung ngan kedondongpun boleh wat pajeri tau hana.

    ReplyDelete
  6. to zaiy..
    tak dan nk smpai besok dh abih zaiy! hihihi tuh la..mcm2 ghupernyer leh wat pajeri! hana nih cume biasa wat nenas ngan terung jerk! hikhikhik

    ReplyDelete
  7. Aduhhh Hana,
    Bestnya tengok gambar tu, terliur! Dah lama terfikir nak masak pajeri terung / nanas ni tapi tak pandai .
    Terima kasihlah....tak sabar nak masak nih!

    ReplyDelete
  8. makan ngan gerehhh ni sedap kak..

    ReplyDelete
  9. Selalu dengar pajeri nenas je... terung pun jalan ek... boleh try ni.Suami saya suka jugak pajeri2 ni..hehe

    ReplyDelete
  10. to kaklong..
    dh ade resepi tuh dh bleh cube er kaklong! gud luck sis! :)

    to iu@wid..
    gereh tuh apa iu? bahse apa tu erk?? heeee

    to ijan..
    mcm2 ghupernyer leh buat ijan.. pelam la, kedondong la, kuini la.. uishh hana pon br tau! heeee

    ReplyDelete