Tuesday, July 7, 2009

Bun Pandan Berkaya

sebenonyer kejadian roti nih ader sejarah tersendrik d belah pihak aku! hahahaha hanya CMG, K.Nor n Ika jerk yg tau! nape????! kehkehkeh... takyah la bukak sejarah tuh! sbb aku dh simpan lam muzium! hehehe cume kali nih aku nak cter yg roti nih berjaya ngan jayanya aku buat! yabedabeduuuu!! hahahahaha..... syukur alhamdulillah! mekasih yer Mat dan juga resepi asal dr k.rinnchan! cedapppp!!! lembut jerk roti nih! baunyer usah cter la! sendrik mau hingat bau pandan camne! hahaha... anak aku bedal roti nih ngan bubur doyan tadi! suka tgk dier makan! aku wat setengah adunan jerk! terpakse kurangkan air n lebihkan tpg skit sbb agak lembik. pehtu nk masuk loyang pat segi tk cukup korem! last2 masuk loyang bolat jerk! hahahaha janji masak masuk perot konyang! heeeee... resepi C&P dr blog CMG! mekacih mat!

Bahan-bahan
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
Bahan hias:
Kelapa kering secukupnya - hana gune bijan dh bako br teringat nk ltk!
Seri kaya secukupnya

Cara-cara
  1. UNTUK DOH : Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN : Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

10 comments:

  1. hahahaha.. dah tak B ek.. akak mmg plan nak wat gak roti ni.. cepat dia ya..

    ReplyDelete
  2. cantiknya hana roti tu. comel2 aje. dulu akak try buat, terbantat la pulak, sejak tu..maleh nk cuba lg. tunggu ada BM ler nanti. bila tu..?? ntah ler...hihi

    ReplyDelete
  3. hana ghajennya dier meroti akak nak masuk list ni sbbnya bahan2 blom ade dong

    ReplyDelete
  4. sedapnyer hana roti mu....nk buat tp xcukup bhn!!

    ReplyDelete
  5. Comel comel je roti yang Hana buat. Cicah dengan nescafe, sedap ni!

    ReplyDelete
  6. wah gebunya roti ni Hana!!!..tuannya gebu gak ke?

    ReplyDelete
  7. baru cadang nak pecut baca novel..dah tergoda dngn roti makyung hana ni lak dah...sodap tu kalau letak kaya kat dalam pun...koyak jer roti tu ada kaya...yum...sabar2...nak seketol...sebab teringin sgt ni...

    ReplyDelete
  8. comel je roti yg kak hana buat..:):)

    ReplyDelete
  9. Kak Hanaaaaa.... (dengan gaya manja2 gitew), nak pinjam bread maker!!! hehehe

    ReplyDelete
  10. to K.Nor..
    hikhikhik... dah ilangg!! sblm wat dh kene jampi marang kerapu marang kerepot! kakakaka

    to k.ain..
    ala akak! kita tk gune BM pong tuh! tp klu kat mesia, kita bli jerk kot! maleh nk nguli! hahahaha

    to chik Mi..
    dh lama tk meroti ni chik mi.. tuh pasat rajin skit kot! hihi slamat mencube! :)

    to are..
    bhn apa yg tk cukup tuh are? pandan ade tak??

    to mamafami..
    secomey orgnyer kot! kihkihkih.. wat 1/2 adunan jerk kak! kene wat comey2 bior cukup rakyat nk makan! hihihi

    to cikmanggis..
    see my pp! gebu tak?? kehkehkeh

    to k.watierman..
    tak sempat koyak la kak! dh celup lam bubur n air milo! hihihi cedappp!!

    to cikin..
    mmg sajer wat comey2 cikin! senang nk ngap! hehehe

    to blogresipi..
    nk ngendeng BM kebendenyerrr!! akak gune HM jerk laaaa! xde BM pong! muahahaha.....

    ReplyDelete