Thursday, July 9, 2009

Pau & Posto!

arini projek menge'pau' la pulak! excited sbb tima parcel dr n9!! yuhuuuuu..... k.asmaaaa!! tQVM!!! mekasih banyak2 sbb susah payah poskan brg yg kita order nih! order ok bukan pree!! ehehehe doh pau kali nih ikut resepi kak.fida my.resipi! sbb dh ade tpg pau so kene la carik resepi pau yg gune tpg pau! hehehe hasilnyer mmg lerr lembuttttt! cume tang menggerutu tuh masih lum pass lagik! tingin gak pau yg gebuss halus licinn cam org cina jual tuh! kali nih test juga biarkan lam kukusan 15min. tapi still cam dulu gak... pesal ntah! kene more praktis lagik la ni jwbnyer! hana wat setengah adunan jerk! jimat tepung punyer pasal! ahaks!

Bahan-bahan
  • 500 g tepung Hong Kong (3 3/4 cwn rata, 10 g=1sb rata)- ayak- hana gune tpg pau!
  • 50 g gula halus (3 1/2 sb rata)
  • 250 ml air suam
  • 2 sk yis segera (6g)
  • 2 sk double acting baking powder
  • 1 sk garam halus
  • 40 g crisco / shortening (3 sb rata) - hana tmbh dough softener skit
Cara-cara
  1. Satukan air suam,gula,garamyis,baking powder dlm mangkuk mixer dan kacau rata lalu masukkan tepung dan diuli dgn hook beater hingga rata dan masukkan crisco dan putar lagi sehingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Sekiranya adunan masih melekit,tambah tepung dan uli terus.Tutup mangkuk mixer dgn plastik dan perap doh selama 30 minit.
  2. Ambil sedikit adunan (akak timbang 40 g dan dapat 24 biji) dan dibulat2kan hingga habis.Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula(diponjot atasnye) ikut krativiti masing2.Alas setiap pau dgn kertas kuih yg digunting bulat atau potongan daun pisang.Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.
  3. Kukus pau selama 10 minit atau sehingga masak dlm kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
haaa nih dier barang2 yg aku order! hehehe.. tQ yer kak! jasamu dkenang! mmuahh! cayang akak! ;)

6 comments:

  1. kak ina.... leh bagi pau sket x? Lia nak buat minum petang ni... Putih gebu segebu tuan rumah le pau ni.... Yummmy2

    ReplyDelete
  2. Aih.. manyak order nie kak... stok nak buat kueh raya ke? hehe... sempat lg ke nk menggodek dapur raya nanti? mcm dah tarikh due jer :D

    ReplyDelete
  3. to rishazalia..
    haks... bleh bleh! bwk tupperware kosong tk? k.ina nih kekurangan tupperware kosong! ekekeke

    to blogresipi..
    weihh makyung! tuh bukan stok nk wat kueh raya yer! tuh utk roti n pau jerk! diulangi roti n pau! klu ko nk wat sekut raya, bleh gak! amik la! nnti kue raya ko jd roti or pau! kakakakaka :P

    ReplyDelete
  4. Hana, salah 1 sebab pau tu menggerutu biasanya air daripada tutup kukusan tu jatuh atas kuih pau. Seeloknya bungkus tutup periuk kukus dengan kain. Akak pun pernah jadi camtu gak..mula2 ok then klu esoknya nak panaskan pau mls nak bungkus tutup kukusan sbb nak cepat, adala.. sebijik dua kuih tu yang menggerutu.acu try test yer.hehehe

    ReplyDelete
  5. to k.rabiatun..
    sebenonyer kita ikat dah penutup kukus tuh ngan kain kak! every wat kek or kuih kukus mmg slalu wat gtu! ontah la nih sbb apa! fenin jugak dbuatnyer! ngeeeee....

    ReplyDelete
  6. hehehe...takpelah Hana, kuih hana tu pun dah cantik..putih gebu je tu. :)

    ReplyDelete