Wednesday, July 1, 2009

Pecal

,jemput makannnnnn!! hehehe... arini menu wong jowo! sopo2 seng wong jowo nek orak iso mangan pecel, sila kluar dr kelab jowo! wakakakaka :P ulam2 tk byk yg ada..main belasah jerk! tp ader la seciput kangkung ros aritu yg aku rebus then frozen! hihihihi kesian btol kan kan! ngeeeeee.... sebelum nih dah penah buat. meh tgk sini! cume kali nih spesel skit sbb ader kangkung kot! hihihi resepi aku C&P lagik yer! dr fidadaud. ataupon korang leh jugak try stail yg nih, kene rebus la bhn2 tuh then gune cili kering! hana wat stail my mum gune cili padi n air panas jerk! layannnnn...

Bahan-bahan
  • 300 gm kacang tanah
  • 10 biji bawang merah
  • 10 biji bawang putih
  • 6 biji cekur @ kencur
  • 30 gm asam jawa
  • 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
  • 100 gm cili api
  • 150 gm gula
  • 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
  1. Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
  2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
  3. Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
  4. Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
  5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
  6. Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
  7. Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
  8. TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus, kangkung, dan kacang panjang. leh letak hirisan daun limau purut dan daun kencur utk membangkitkan aromanya! ghau ghau bau dier!

8 comments:

  1. wah! mangan pecel.. lauk kite sama la kak, berasaskan kencur!! aku wat lemak cili api+kencur!..kt tv3 pun cite pasal kencur skg nih..

    ReplyDelete
  2. waduh2...kemencer!!!.. ngencessss...!!!njalok sitikkkkk...

    ReplyDelete
  3. Wes mangan yok...padan dengan tempe akak...yg cruncy tu....wah minggu kangkung se Japan....selagi tak abis 3 ikat tu....hana dengan ros makan kangkung minggu ni...he..he..he

    ReplyDelete
  4. aduhai hana....akak suka pecal wlupun akak bukan org jawo!!!!hehehe

    ReplyDelete
  5. wah2.. org japan dpt mkn kangkung.. kemain lagik no.. kuar terus bahasa jowo nye tu kan...

    ReplyDelete
  6. Kite tak pernah makan pecal nie tp nampak sodap je... tambah ado bulacan tue... harus la mengancam bau dier... silap2 ukur belacan saiz ibu jari kaki laagiii la kaw2 bau die kan.hehehe

    ReplyDelete
  7. to azmina...
    wong jowo kok! yo ngono karo pecel!! ehehehehe

    to anawahid..
    wes entekk!!!! :P

    to k.watierman..
    alahai kak, ros mmg bg 3 ikat! tp bila ditolak campur darab bahagi cume dpt seikat jerk! dh uzur lam perjalanan.. huhuhuu kesian kita!

    to k.ain..
    bagus la kak! meh geng ngan kita! hihihi..

    to zai@umiaiman..
    sedap kan kan kan! hehehe

    to sreSHAziela..
    kihkihkih! jgn mare er sha! ;)

    to blogresipi..
    hahahaha..... try la ijan! sedap la weiihhh!! hihihi

    ReplyDelete