Tuesday, August 11, 2009

Bun Pandan Berkaya

haaaaaaaa meh mehhh!! mari dekat adik2, kakak2, abang2 sekeliann.... tunggu loti cap BM er?? nih dierrrrr... hambik nihhh!! sowiii laaa sbb lmbt n3 arini! byk sgt hal perlu dberehkan! makin dekat nk meletop makin kuat pulak makyung nih ke sana ke sini! hihihihi..... sajer jerk sbb peh nih kene berkurung berbulannnn!! huhuhuhuu..

roti nih sebelum nih dh penah buat! leh tgk di sini yer!! tp yg tuh made from my muscle laaa!! yg nih kasi pining2 guling2 lam BM! bezanya???!! dah tentu yg nih lagik classss!! hahaha masuk bakul hangkat sendrik jerk la yerk! kehkehkeh..... tp laling aku cakap cop jempolllll kooo!! beza dr yg dulu! ahaksss!! tuh la suh bli BM dr dulu tk mo dengooo! klu tak, ari2 dh leh makan loti cop jempolll! hakhakhak... sape2 yg lom ader cik BM tuh, copat2 la pujuk laling bli! eh! bukan nk suh pakse, tp nasihat jerk dr aku! kihkihkih... lagik satu sonang kerejooo... tak caya p bli!! hamboii hamboiiiiii mentang2 dh dpt bleh la ckp erk! klu tk meraung ajer bila nengok org uli loti gune BM! wakakaka..... tp pengalaman mengajar aku erti kesabaran! cewwaahh!! oiii!!! apa melalut2 nih! hahaha.....
nk ulang tayang resepi smula.... mekasih wat cikmatttt dan jugak k.rinnchan againnnnnnn!!! juga wat sekutu2 loti aku, mek jah yg sudi melayan, k.nor yg sudi mengrekemen dan semua2 yg terlibat samada idop atau mati! ishhhhh rasanya semua masih panjang umur! yg tk bernyawa cam BM aku tuh laaaaaa.. hahahaha

Bahan-bahan

350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
1 camca pes 3in1 - nih hana tmbh! tQ k.asma again atas pes nih! ;)
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
Bahan hias:
Kelapa kering secukupnya - hana gune bijan
Seri kaya secukupnya

Cara-cara
  1. Untuk Doh : Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. Kaedah lain : Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

10 comments:

  1. amboi3.......... mentang2 ada BM, bukan main dia tayang loti dia.. mcm2 posing ada tuh... bak seloyang!

    ReplyDelete
  2. tu dia...minah roti sudah start pojek BM nya. amboiiii...kemain promo lg roti dier. syoknya ada BM, meroti aje la pg ptg siang mlm.hihi

    ReplyDelete
  3. udah pecah dare BM dia...makin cayang le cik abang dia ek...hana nak tgk gambo hang yang terbaru!!!nak tgk gambo mak yung!

    ReplyDelete
  4. Dah die bukak kilang roti dah.... jdn lupe eksport mai finland deh... :D

    ReplyDelete
  5. to k.nor..
    muahahahahaha... gler meloyan ngan mende baru kak! kakakaka abesssssssssss!!! :P

    to k.ain..
    hahaha... tuh ayat owang jakun tuh k.ain! biarkan dier ngan labu2nya! wakakaka... uishhh patut2 ler nk kak nk makan yis pg ptg siang mlm! makin kembang mcm yis kang! ekekeke

    to fizanordin..
    hahaha... weiihhh gambo terbaru aku asyik ilang jerk dr camera! asal amik ilang, amik ilang! pesal ntah!! wakakaka.... ngeeee...

    to blogresipi..
    hahahaha.. tuh br testing market la jan! lum jln sepenuhnya! tunggu er again n againnn! wakakaka.. *mabuk loti la jwbnyer pengunjung aku pas nih! ngeeeeeee...

    ReplyDelete
  6. wah dah panas enjin ler akak sukeeeee ghoti ni bak seloyang

    ReplyDelete
  7. Wow....cunnya roti...ada "bau kedai" laaa.. Oooo pecah dara ek?..ahaks, tak kuasaa tau pakcik cerita pasal dara2 ni..biasa lah i kan "teruna" guna...hehehe

    ReplyDelete
  8. Sayang ooi...Dik Hanaaa...wah semenjak dapat BM makin gebus lah tangan tu yer...nanti masa confinement...akak pinjam Bm leh?

    ReplyDelete
  9. sure berderet la roti pasni. leh bukak bisnes ngan kak ros kat jipun sana. hiks!

    ReplyDelete
  10. to chik mi..
    enjin br stat gear satu la kak! tunggu lepas2 nih er! hihihi sedap kan roti nih!!

    to matgebu..
    weeihhh aku pong tk kosa nk dengo pecah2 teruna nih! wakakakaa.. thnx mat resepi nih! besttt arr!! ngetopp!! ekeke...

    k.watierman..
    kene tnya hamzah dulu la kak! kot la dier nk mengulikan si BM tuh! hihihi... ye ye ooo jerk kan owang laki nk buat! huh! hehehe

    to jiya..
    ko share ngan kitaorg la jiya! ko branch mesia! kihkihkih

    ReplyDelete