Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar)
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan Kisar
- 2 biji cili merah
- 3 biji cili api
- 3 batang serai (ambil bahagian putihnya)
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara Memasak
- Gaulkan semua bahan yang dikisar serta pes tomyam dan tuangkan ke dalam alluminium foil. (*jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya dah masin)
- Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas ikan tersebut.
- Letakkan di dalam kuali (non-stick pan) dan bakar di atas api sederhana selama 30 minit (aku wat stail ijan, bakor lam oven ngan suhu 200 selama 30min).
- Tutup api dan perah air nipis/kasturi semasa menghidang.
tentu sedap sebab rasa KESIAMMANnya itew....tambahan akak yang tak ade selera makan sekarang ni....nak makan masakan orang...tak nak le masak sendiri...akak kongsi ngan Hamzah..oops silap dengan Hana boleh?
ReplyDeletekemain posing ikan tu. sampai tak nampak muka ikan tu hah. pakai masker tomyam gitu. akekekekekekeke
ReplyDeleteisyyy...dah sampai jepun dh. laju betui ikan tu berenang ekh.ihihihi
ReplyDeletesedapnya ikan bakar tomyam tu!! terliur pulak tokak ni ha, teringat ketomyaman kuah ikan tu!!
to k.watie..
ReplyDeletesib baik sempat btolkan ayat tuh! klu tak nk, suh tom n jello cekau akak taww! hahaha
to jiya..
bukan owang jerk nk kene pakai mask skrg nih jiya! ikan pong kene pakai gak tau! takut2 virus H1N1! muahaha
to k.ain..
hahaha.. ikan mmg ler pndi berenang kak! tuh pasat smpai laut mana2! ekekeke
Ewah dah menjadik pon ikan aji tomyam akak nie... best kan?kan?kan? ehhehe...
ReplyDeleteto blogresipi..
ReplyDeletehaah la ijan! jangkit ngan ko la nih! hihihi... mekacih sumbang idea!