Saturday, August 15, 2009

Chocolate Mexican Bun

lotiii lotiiiiiiii..... arap2 orang mexican tak marah sbb aku telah meng'coklat'kan bun nih!! muahahaha yeaaaaa..makyung mengganaz lagik dengan lotiii! kehkehkeh... sejak ader asst nih makin la aku rajin nk meloti kan kan kann! kononnnnn... hahaha... meh ar layan roti nih! sedap tawww! lembut jerk! resepi amik kat blog echah@cikwan nun di taiwan tuh! den suko nengok koleksi roti dier! sungguh anggun mcm tuannya! eh yer ker? penah nmpk lam mimpi kot! hihihi mekacih yer chahh! mintak halal resepinyer! topping menggunakan resepi alex goh sblm nih cuma kali nih aku terlebih butter... cam cair skit! takpo la..janji anak2 sukeeee sgtt!!

Bahan Doh
250gm tepung roti
30gm serbuk koko (klu tkt pahit kurangkan skit yer- bergantung jenis koko)
50gm gula halus
35gm vegi shortening
1 biji telur
130ml air suam
2 sudukecil yis
1/4 sudukecil garam.

Filling
choc semi-sweet@apa2 choc mkn2@choc chip.
choc rice@colour rice utk tabur (optional)

Cara-cara
Satukan yis dengan air suam dan ketepikan 5 minit. Satukan kesemua bahan2 kering dan sebatikan, masukkan telor dan campuran yis tadi, uli hingga menjadi doh kasar dan masukkan shortening, uli lagi hingga mendapat doh yang lembut, licin dan tidak lekat ditangan. (*aku gune BM jerk! ngeeeeee...) Kemudian tutup mangkuk doh dengan plastik dan biar ia mengembang 2x ganda, Selepas itu bolehlah dibentuk mengikut suka masing2 . Masukkan filling choc dan tutup rapat.Biar ia kembang naik sekali lagi sebelom dipaipkan topping dan dibakar didalam oven 175'c selama 20-25minit.
Topping (utk doh roti nih hana buat setengah adunan jerk..cukup2!)
60gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
secubit garam
85gm tepong gandum
1-2 sb serbuk koko larutkan dgn hanya 1 sb air panas *hana tmbh milo skit

Cara-cara
Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan koko tadi, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.

9 comments:

  1. wah beskan ada en.BM...makin cantik tekstur roti tu ye...cikmin klu sebut ngidam nak BM...agak2 logik x?
    apa2 pun sgt respek la kt hana sbb sgt2 le rajinya tetiap hari...

    ReplyDelete
  2. meloti lagi haaaa. boleh tak akak pinjam asst hana raa ni..?? org buat cookies, akak nak meloti aje.hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam Hanaaaa akak ingat dah gi jalan2...ade rupanya...rajin meroti lak tu...buat lebih tau...akak malas nak mneguli...tak de Asst BM cam Hanna....

    ReplyDelete
  4. kak hana..best jugek mexican bun coklat ni..owg mexico x marah punya sbb sume loti akak wat cedappp arr..:)

    ReplyDelete
  5. hohhohoho hana ko dah kuaq ngan loti yer,BM ku duk tdoq aje tuannya di landa kemalasan lo

    ReplyDelete
  6. to cikmin..
    ala cakap jerk! mana tau dapat! ckp ngidam roti cap BM! kompom dier blikan! kikiki...

    to k.ain..
    raya??! buang tebiat ker kak raya2 idang roti! hihihi

    to k.watierman..
    wlam akak...arini x jd nk jenjalan la! teghase lenguh otot segala sendi!tuh yg meloti tuhh! hihihi

    to mummyseri..
    hahaha... kat mexico ade ker roti nih?! ker mandai2 jerk owang bg nama roti mexico? ntah2 xde! hihi

    to chik mi..
    apesal la akak tk kejutkan! dier pong nk makan jugak! p kejutkan sana! hehe

    ReplyDelete
  7. Hana..kalaulah BM tu boleh berkata-kata..mesti dia cakap : huwa huwaaa..aku landing kat tuan rumah yg rajin meroti..huhuh naik lenguh dah menguli nih! ekekeke :D

    ReplyDelete
  8. Kite ingat kalo akak selalu2 buat roti best2 cenggini tahun depan laling akak bg lagi seketul BM baru..yg lama tuh akak blh jual murah2 kat kite.hehehehe

    ReplyDelete
  9. to zaliana..
    muahahaha.... bior padan muker dier za! saper suh mintak jawatan BM! mmg tuh ler kije dier! kakakaka

    to blogresipi..
    hahahaha... haah kan jan! kot la thn depan dpt lg beso leh bukak bakery! kan kan kan! haaa yg lama tuh mmg aku bg kat ko! separuh harga! bleh gtu??! kikiki

    ReplyDelete