Bahan-bahan
Cara-cara - 2 ekor sotong kembang - dipotong dan dicelur dgn air panas selama 10 min (hana gune sotong biasa jerk!)
- **Bahan Kisar**
- * 12 tangkai cili kering- direbus hingga kembang
- * 1 biji bawang besar
- * 4 ulas bawang putih
- * 2 inci halia
- 1 batang serai - diketuk
- 3-4 sudu besar kacang tanah tumbuk
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil gula merah
- air asam jawa- jus
- garam - secukup rasa
- minyak untuk menumis
- panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing
- masukkan air asam jawa, sotong dan serai dan masak sehingga sotong masak. ( kalau kering tambah sedikit air .)
- masukkan gula, gula merah dan kacau hingga sebati
- akhir sekali masukkan kacang tumbuk, kacau rata dan perasakan dgn garam dan pak aji ( kalo suka ) sesedap rasa. Siap untuk dihidang.
salam Hana, semua photo memmang menggoda masakan hebat hebat belaka.
ReplyDeletewlam k.da..
ReplyDeletetima kasih kak!..tertonggeng2 jugak kita nih amik gambo! hihihi
alahai nduk!!.. nduk!!!.. kemencer!!!!... jalok sitik!!!...
ReplyDeleteKite sotong kering ade la sikit.. sotong kembang takde... same ke kak? sebab kalo rendam semalaman, busuk2 pon die kembang gak.hihihihi
ReplyDeleteMak aiii....cotong...sedapnya....kok sepetak jer...mane cukup....akak nak semangkuk besar!
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletewes entekkkk! gaie dewekk! :P
to blogresipi..
samo la tuh yang oii!! ishhh ada nk kene babab kang terus terberanak! wakakaka... p rendam sutun sana! kang ngencess bb tuh! hihi
to k.watierman..
klu nk semangkuk beso nmpk gaya akak kene poskan kat kita lada kering sebesen, sotong kering pong sebesen! muahaha
kat umah ni ada sotong kering, boleh buat lah nanti. mintak2 ler mood rajin nk masak dtg tergolek2.hehehe
ReplyDeleteselamat membasahkan sotong kering akak tuh yerr!! jgn malas2! nnti laling akak larik! hihihi
ReplyDelete