Bahan-bahan
Cara-cara - 2 ekor udang besar segar@lobster
- 1 sudu besar minyak zaitun
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- Lidi sate
- Bahan-bahan untuk sos
- 2 sudu besar majerin atau mentega
- 1/2 biji bawang besar (dicincang)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh)
- 1 cawan susu segar
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- Sediakan sos dulu: Panaskan marjerin dlm periuk@kuali kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.*Jika suka cheese, bleh juga masukkan skali.
- Lumurkan udang dengan minyak zaitun, garam dan juga lada hitam. Ambil lidi sate dan cucuk dbhgn bdn blkng udang. Cucuk jgn sampai tembus! supaya udang bila dipanggang tidak membengkok. Klu gune lobster, belah dua. Grill@panggang atas api sehingga masak.
- Semasa menghidang, tuangkan sedikit sos kat atas udang tadi.Perahkan lemon sedikit. ermmm cedapppnyerr!
- Bahan2 lain ikut citarasa masing-masing, yg pentingnya adalah sos putih.
wow cedapnyer....rasa lapar lak...ngah bz wat kije sempat singgah dapo akak... hehe nampak cam senang...rasa nak try lak... Selamat menyambut Ramadhan n menjalani ibadah puasa dari bumi m'sia....
ReplyDeletesedapnya hana....nk try le nanti, kat dlm fridge tu ada udang gak. dari dok beku bulan2 kan..hehe
ReplyDeletehana, camana udang tu boleh kejung cenggitu? tegak cam tunggu kayu jer..... sedapnya!!!
ReplyDeletena, kalo udak gemok2 mesti sedap kan!!!... ni udang dlm esbok ada tp cikidng cikidis cam dak jiya bole ker???.. hehehe
ReplyDeleteWhoaaa!!!! cayalah kak hana..
ReplyDeletemeriah sungguh..terus lapo ni...
Dua ekor tak cukup ler kak!!!
ReplyDelete