Wednesday, August 19, 2009

Masak Asam Pindang Kacang Bendi

menurut bidan tak bertauliah mek HaSue dr Miri mengatakan, orang2 seperti aku aka makyung2 disarankan makan bendi hingga ke 'titisan terakhir' bg memudahkan 'perjalanan' anak2 mereka!! maka, dengan sukacitanya aku taat dan patuh ngan saranan bidan tersebut! noktah!! hahahaha... selalu masak asam rebus bendi jerk! kali nih try resepi k.watie.. yg mana (isshhh karangan owang doulu2 hahaha) rencah2 tersebut dtumis terlebih dahulu dan menggunakan sedikit oyster sauce. uishhh sedap jugak!! meh ar layan lauk dinner aku mlm nih! tarak lauk lain!! malessss... mekacih k.watie!

Bahan-bahan
  • 7-8 batang kacang bendi
  • 3 atau 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 2 biji cili api...(kalau nak lebih pedas boleh tambah)
  • secubit belacan
  • secubit garam
  • 1 sudu besar udang kering
  • 1sudu kecil asam jawa (ADABI)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit daun chenehom atau kesum (optional)
  • 2 -3 sudu besar minyak untuk menumis
  • air secukupnya
Cara-cara
Masukkan bawang merah,bawang putih, belacan, udang kering, cili merah dan cili api ke dalam blender just kisar tak perlu terlalu hancur yer! Panas kan minyak. Tumiskan bahan kisar then masukkan lebih kurang 2 cawan air...masukkan sos tiram , asam jawa dan garam. Kemudian masukkan kacang bendi....dan daun kesum atau chenehom. Biarkan mendidih sekejap...jangan terlalu lama nanti kacang terlalu lembik. Siap untuk dihidangkan & dimakan!

10 comments:

  1. hana, asyik makan yg sedap2 jer, berapa kilo dah berat badan tu naik?

    ReplyDelete
  2. owh ye ke...harus la akak pun makan bendi ni sampai ke garisan terakhir gak..kak ita...mekyung hana ni menten jek rasanya body dia...

    ReplyDelete
  3. alamak hana.. akak pong bendi gak tau! semenulah kita.. hi..he..

    ReplyDelete
  4. oooooo... cik abe x der lg, vagetarian yer arini... bendi peberet aku gak!!!!

    ReplyDelete
  5. to azita...
    masakan yg tak sedap tuh macamana thooooo k.ita?? habaq skit kat kita?! nk gak try! hehehe
    berat?? mentennnnn.. jgn jeles yer! :P

    to cikmin..
    slamat mem'bendi' kak! pas nih tanam bendi jerk kat pasu senang nk tuai! hihi

    to k.am..
    eh sama ker??! terasa cam duduk seghumah jerk kan! hihi

    to anawahid..
    time laling aku xde la aku bleh msk apa yg dier tk suka! hahaha tak bleh tak bleh! nih lauk utk sowang makan jerk! kakaka :P

    ReplyDelete
  6. petua ler ni. baik amalkan, nanti senang nak bersalin. akak dah pencen.hehehe

    ReplyDelete
  7. Kite pon nak ikut jgk la nasihat kak bidan miri tuh. hehe.. cam best jgk masak asam pindang gitu.

    ReplyDelete
  8. cedappnyer segar lg bendi tu..mkn kak jgn x mkn nnt lancar je time bsalin ..:)
    jmput dtg uma amek bunge tawwww...

    ReplyDelete
  9. ahahaa..adoi laaa...gelak pecah pewut bace n3 akak nehh.hihii...tuh petua org bagi kat sue dulu tuh kak ms ngandung anak ke tiga nih.. nyaris terkuar dalam keta pasal senang n lancar sgt.hahahaa..selain tuh org suruh mkn ape tuh..err.mat gebu penah masak kat blog dia,yg keladi nyer jalar2 tuh.eh camne nak xplain ek..yg tuh pun elok tp berkesempatn mkn skali jer...yg mujarab bendi la kot sebab sue mmg selalu je mkn.. nih petua utk yg ngandung ending2 bulan dah ler..hehe.lendir tuh jadik pelincir laa kiranya kan kan..ngeee..nak citer pjg2 pasal kelahiran tuh kena tggu besday eyana..mmg gempak sket bnding abg n kakaknya..
    (masa tuh kang akak dah beranak kot)hehe


    *asal laki takde automatik akak jadik vegetarian ek?ekekeke...

    ReplyDelete
  10. to k.ain..
    pencen ker kak??! ala mudo lagiiii! hehehe

    to blogresipi..
    cepat jannnn!! carik bendiii!! ekeke

    to mummyseri..
    pas bersalin mesti akak dh tk mo makan bendi! sbb dh jemu agaknyer! kihkihkih.. ok seri tQ kad tuh!

    to HaSue..
    yeaaaaa mak bidan dh sampaiii! ekekeke... thnx sue atas nasihat! k.yung suka ajer klu suh makan bendi! sbb mmg peberet pong! hehehe doakanlah la yer moga semuanya dpermudahkan! aminnn... caaayang ko! hehe

    *laki aku mana suker bendii!! tuh psl aku melantok time dier tkde! br pueh ati! tak kesel masak! muahaha

    ReplyDelete