Sunday, August 23, 2009

Laksa Asam

wokeyy!! nih atas permintaan k.zai, den sanggup tunggang tonggek snap menu hidangan arini! dsebabkan lom masuk waktu bbuka, so serve hidangan masih asing2! sabo er k.zai! tengok jerk dulu! hehehe... ala menu simple dimple jerk! nk wat laksa nih kan sonang! tk renyah! so xde la aku penat sgt berdiri lelama kat dapur tuh! mee laksa sini bukan pure nyer mee laksa yer! nih mee udon namanya! daybab2! tp anakanda danish suka pulak! kitaorg nih kureng skit! dh xde nk wat camne kan.. belasah jerk la! hahaha... resepi dr k.jun cayang! mekaceh k.jun!!

Bahan-bahan
  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang2
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
  • Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
  • Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
  5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

9 comments:

  1. Kabare Ina,alahai ada laksa akaknya pebret ni,sedapnya
    akak kalau laksa MUSTI nak ade nenas,hihiihihi

    ReplyDelete
  2. kabare waras thooo mbak yuu!! hehe nenas erk? cam cedap jerk kan! tak penah lagik wat gtu! sbb jarang2 kitaorg nih mkn laksa cenggini.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Laksa ni memang pebret kak nor dan anak2..tengok gambar pun rasa terliur aje!!!

    ReplyDelete
  4. Uiks..sedapnyo laksa...cam laksa kelantan pon ade ni... nak jugak buat bukak pose!!!

    ReplyDelete
  5. anak akak pulak request laksa johor utk buka esok. nasib baik tu hari mmg buat kuah laksa lebih, so esok tinggal buat ulam2 aje.selamattt!!!

    psst...tiba2 jd rindu ngan laksa asam kwn akak..sedapnyaaa!!!!

    ReplyDelete
  6. soba makan ngan kuah laksa asam. ni dah jopun campo mesia utara. akekekekeke

    ReplyDelete
  7. to nornaza..
    wahh ramai juga peminat laksa cenggini yer! sedap kan k.nor! kita suka wat kuah pekat2! hehehe

    to blogresipi..
    buat jan jgn tk buat! kang ko tk nyempat pose leleh air liuq jer! hihi

    to k.ain..
    ala k.ain nih asyik cter psl laksa asam kwn akak tuh jerk! cepat la mintak resepi! leh kongsiiii!

    to jiya..
    weeii mekk, bukan soba la! UDON!!! soba tuh yg mee kicit2 skit kaler agak gelap.. hishh piat kang tinge tuh tk bc karangan! huh!

    ReplyDelete
  8. ina!!!.. sib baik laksa, x la kecur sangat pasai x mkn laksa, kalo x mau batal posa!!!... wakakaka

    ReplyDelete
  9. ko pong tak sukak jugak yaa! aku pong biasa2 ajer la na oiii! tapi klu owang bagi, aku belasah ajer! hahahaa

    ReplyDelete