Bahan-bahan
Cara-cara - 500gm daging batang pinang- hana gune dgg slice gred A
- 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
- 1 biji lada benggala hijau
- 1 biji lada merah
- 3 sb kicap manis
- 2 sb sos tiram
- 1 cawan air
- 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
- 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
- minyak utk menggoreng
- Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
- Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
- Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
- Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
kak hana dh tggu hari je la ek?
ReplyDeletesamala kita..
nnti pantang kat jepung camne ek?huhuhu..
org pun saket gigi gak hari tu, last2 masa genap 9 bulan, terus gi cabut..abes cite..hehe
bilalah dapat buka posa kat umah hana ni..macam2 ada..
ReplyDeletewah dah menanti hari tu...ape2 pon take care ya...
ReplyDeletemenu nih cam menari...nanti2 nak cuba...
to cik_ah..
ReplyDeletehaah cik.ah! pantang kat sini! laling yg tulun jaga! huhuhu... hah! cabut ker?? alahaii sayangnyerr! sbb geraham tuh elok jerk! tp tk tahan bila sakitt! smpi leleh2 airmata! huhuhu... kan kan kan!
to datin el..
meh la kak! dh lama tunggu tamu tk dtg! hehehe
to aishah..
haah chah! thnx! doakan yer!
org pun cabut gigi geraham gak!hehe..
ReplyDeletenk wat caner, dh sakit, melolong2 dah ha..last2 terus cabut..sampai ada yang kata, sakit beranak pun xsakit cam sakit gigi..hahaha
akak further study ke kat jepung?
semangat tol tgk akak masak2 ni..;)
Salam Hana...siannya dia sakit gigi...biasalah tu sebab kurang zat kalsium...baby dah tarik utk pembentukan tulang dia...sebab tu bila pegnan sakit gigi...sib Baik Hamzah pun somi mithali....moga Hana banyak sabo dgn dugaan ni...& selamat melahirkan dengan mudah...Amin!!!
ReplyDeleteto chik.ah..
ReplyDeleteishhh bukan akak yg further study! laling akak la.. akak duk goyang kaki jerk! tuh pasai sket rajen duk dapur! kikiki
to k.watierman..
wlam akak! tuh la... huhuhuu.. mmg nk kene lebihkan num susu wpon sebenonyer ari2 num susu! kesian kita taww! huhuhuu mekaceh kak doakan! aminnnnnn...
ooo..ala, kalo akak keje pun, mesti rajin gak..sonok org tgk resipi akak ni..cam semangat nk wat jek!
ReplyDeletekak Hana, memang sedap daging tu. selalu jugak masak, cuma tak letak sos tiram (yelah, time budaks dulu).lani cam kuren rajin sikit la nak msk memasak nih..
ReplyDelete